Arkitektens inspiration – Riksrådsvägen

Hur skulle du beskriva projektet?
Riksrådsvägen är en intim radhusbebyggelse med omsorgsfull och väl genomarbetade bostäder vackert inordnade i kuperad natur i Södra Stockholm. Projektet består av drygt 100 hus av tre typer, alla 105-100 kvm stora. 

Vad är det som gör projektet unikt?
Husens och områdets placering. Vid uppförandet under 1950-talet användes prefabricerade byggelement vilket möjliggjorde ett bevarande av markförhållanden och skog. Områdets relation till naturen är otrolig.

Vad tillför projektet i samhället och omgivningen?
Fantastiska bostäder med närhet till Stockholm och vacker natur utanför dörren. Husen är dessutom ritade med barnfamiljen med flera barn i åtanke.

Har du någon favoritdetalj i arkitekturen?
I en av de tre hustyperna, ett suterränghus, finns ett väldigt vackert vardagsrum. Stora ljusinsläpp, högt till tak och med en fantastisk relation till övriga delar av huset.. Du befinner dig verkligen i husets hjärta.

Vad vet du om arkitekten?
Léonie Geisendorf ritade husen på Riksrådsvägen tillsammans med sin man, hon har gjort många vackra verk under sin karriär. Inte minst S:t Görans Gymnasium som idag är ombyggt till studentbostäder, där finns bland annat en gymnastiksal som är väl värd ett besök.

Christoffer Baudou, arkitekt på Blooc

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!