De svenska årstidernas växlingar är något som påverkar oss alla. Vi ställer om klockan, byter till varmare eller svalare kläder, byter däck på bilen och anpassar oss efter mängden dagsljus. Ibland kan även årstiderna påverka våra hem – här kan du läsa om hur du tar hand om din bostad under årets alla delar.
Under vintermånaderna är det skönt att landa i ett varmt och ombonat hem efter en stund i snö och kyla – två av de saker som vi behöver ta hänsyn till när vi tar hand om våra hem på vintern.
Brandvarnare
När vi går mot mörkare tider, advent och jul, tänder många fler ljus. Kom ihåg att se över dina brandvarnare då och då. Kolla funktionen genom att då och då provtrycka på brandvarnarna och byt batterier när den signalerar det.
Entrédörr och terrassdörr
Det kommer att hamna snö och grus på tröskeln till din entrédörr. Sopa rent entrésteget och se till att hålla snön borta från entrédörr och terrassdörr för att minska risken för fuktskador eller att grus kommer in i bostaden som kan förstöra parketten.
Imma på fönster
Fönster kommer vid vissa väderomslag att få imma och ibland is på utsidan. Detta på grund av att fönsterna är energieffektiva och därför släpper igenom lite värme.
Knarrande parkettgolv och trappa
Parkettgolven och trappan är i trä som är ett levande material. Under vintern som är en torr årstid kommer materialet att krympa lite – vilket kan orsaka knarr och eventuellt bilda synliga skarvar. Men oroa dig inte! De försvinner då luftfuktigheten ökar på vår och sommar.
Avrinningsvägar
Snö som ligger under en lång tid på till exempel entrésteg och terrass får ofta ett bottenlager av is som orsakas av värmen som kommer från huskroppen. När detta smälter försvinner snön snabbare än isen och det uppstår en risk att isen förhindrar smältvattnet att ta sig till avrinningspunkterna. Hjälp till att ta bort isen så att smältvattnet kan rinna bort – på så vis förebygger du skador från vatteninträngning.
Under våren och hösten är vädret ofta ombytligt och temperaturen kan växla snabbt. Även om de två årstiderna är vitt skilda så är det ungefär samma saker som påverkar våra hem under de här månaderna.
Imma och is på fönster
Imma och is på utsidan av fönsterrutorna kan framträda under vår och höst. Det beror på att fönstren är högenergieffektiva – så det är alltså inget fel på dem. Skulle du däremot få imma mellan fönstren så ska du ta kontakt med styrelsen för att anmäla detta.
Kallt i bostaden
När utetemperaturen växlar snabbt, eller när dagen är varm och natten är kall, kan temperaturen i bostaden upplevas låg. Det är en effekt av värmesystemets tröghet då det behöver tid för att ställa om och producera mer värme. Temperaturen ska ligga på ungefär 20–22 grader – om temperaturen understiger det kan du läsa igenom dina drift- och skötselinstruktioner för golvvärme respektive radiatorer för att säkerställa att du har rätt inställningar. Kontakta styrelsen för vidare utredning om felet kvarstår. Tips! Ställ större möbler ungefär en decimeter från elementen så sprids värmen bättre. Tänk även på att gardiner inte ska täcka elementen.
Knarrande dörrar
Dörrar som är tillverkade av trä kan svälla lite när det är hög fuktighet i luften, det kan bidra till att de knarrar och blir trögare.
Knarrande parkettgolv och trappa
Parkettgolv påverkas av fuktighet i luften. Är fuktigheten relativt hög kan det göra att träbrädorna sväller och gnider sig mot varandra, då kan ett knarrande ljud uppstå.
Sommaren är oftast den period på året där ditt hem kräver minst extra uppmärksamhet. Kanske är det istället de små odlingarna i trädgården som får stå i fokus. Men det finns såklart ändå saker som är viktiga att tänka på just under våra varmare månader.
Varmt i bostaden
Under sommaren kan det bli varmt inomhus. Det beror på att du har ett lågenergihus – men alla bostäder får såklart en hög inomhustemperatur under varma sommardagar. Om du bor i ett område med hög fuktighet (vilket vi gör i mellan Sverige) kan en avfuktare hjälpa till att ta bort överflödig fukt i luften, vilket gör att du känner dig kallare även i heta temperaturer. Dra ur alla onödiga apparater eller elektronik när de inte används då de ger upphov till onödig värme och byt ut dina glödlampor till LED. Den mesta delen av värmen kommer från fönstren så dra för persienner och gardiner.
Diskmaskinen
Under sommaren kan det börja lukta illa ur diskmaskinen. Detta beror på att sommarvärmen får gamla matrester att börja lukta snabbare, diska med jämna mellanrum så kan detta undvikas.
Gräsmatta
När du har en nysådd eller nylagd gräsmatta behöver du tänka på hur mycket, ofta och när du ska vattna, klippa och gödsla. Läs igenom dina drift- och skötselråd för att se till att du tar hand om den på rätt sätt. När gräsmattan är etablerad behöver du bara vattna och gödsla under den torra perioden – en tumregel är att vattna gräsmattan sällan men rikligt. Klipp regelbundet, men aldrig kortare än 3–4 cm.
Häckar och andra växtligheter
Häckar och andra växtligheter behöver rätt jord, vattning, gödning och beskärning. Under dina drift- och skötselråd hittar du all information om hur du tar hand om dina växter och planteringar.