Hemma hos Mattias Hargin

Hej Mattias! Hur mår du idag?
Jag mår bra tack. Efter en mycket märklig vår, känns det ändå som mer och mer börjar återgå mer tillbaka till det normala. Vilket känns skönt! Man fylls ju lite extra energi när sommaren närmar sig också.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om dig själv?
Grund och botten, jag är alpin skidåkare och har tävlat i alpina världscupen i nästan 15 år. För ett år sedan la jag ner elitkarriären och letar nu nya äventyr. Jag älskar att vara aktiv ute i bergen och pendlar nu mellan Stockholm och Schweiska alperna vilket är mitt andra hem.

Vad arbetar du med?
Jag driver nu ett eget företag inom skidåkning, träning & foto. Där jag främst är ambassadör och jobbar tätt mot diverse varumärken inom branschen, där jag både hjälper att utveckla produkterna genom min långa erfarenhet och skapar marknadsförings content.

Vad gör du helst på din fritid?
Blir en hel del fokus på sport, älskar mtb cykling, golf, tennis och när det hinns med surfing. Men annars njuter jag av att vara ute i skärgården på sommaren.

Vad trivs du/har trivts mest med i din roll och vad är det som driver dig?
Jag är väldigt tacksam att jag under så lång tid fått jobba med det man älskar. Skidåkning. Jag drivs av att utvecklas och känna att jag blir bättre och pusha gränser för mig själv. Det genomsyras i det mesta jag gör, att jag är villig att lägga ner tiden och arbete för att pusha gränser. I sport är det så tydligt, med alla resultat och målbilder, men är något jag nu kan ha med mig in i andra projekt också framåt utanför skidåkning.

Om du skulle träffa dig själv som ungdom, vad skulle du givit dig själv som tips inför framtiden?
Mycket av den erfarenhet man fick genom åren inom skidåkningen, gjorde att man kunde effektivera timmar och jobb så mycket mer, från början var man överallt. Så visat vägen där. Sedan tipsat om att fastighetsmarknaden är något jag skulle vågat investera mer pengar i :)

Vad inspireras du av i din roll och har du några förebilder? Både inom skidåkningen och utanför.
Jag inspireras mycket av min bror som när han fick barn, vågade lämna en väldigt framgångsrik yrkeskarriär och trygghet. Och därefter byggt upp mer flexibelt liv och arbetsplats där han har möjlighet spendera mer tid med familj och vänner men gjort många smarta affärer och arbetsval längs vägen. Men att våga bryta loss och skapa sin egen väg.

Hur bra är du på att hantera work-life-balance?
Tycker jag är relativt bra hitta balans. Träning är för mig bästa receptet på att varva ner och tänka på annat. Då släpper man oftast allt runtomkring för en stund.

Hur och var bor du?
Efter många år utomlands har jag åter igen flyttat tillbaka till Stockholm. Jag bor nu i en lägenhet i Vasastan som jag trivs väldigt bra i.

Vad är det bästa med ditt hem?
Jag skulle säga köket. Innan jag flyttade in, var målet att hitta en lägenhet där köket fick stor plats och yta, vilket jag hitta och trivs väldigt bra med, då jag gillar laga mat. Utöver det älskar jag ljusinsläppet från terrassen.

Vad säger dina vänner när de är hemma hos dig?
Dom flesta påpekar och imponeras lite av det stora fönsterpartiet mot terrassen som går att skjuta upp varma dagar och suddar ut känslan mellan inne och ute på ett mysigt sätt.

Vad betyder ett hem för dig?
För mig som reser väldigt mycket, många år har jag nog sovit fler nätter i hotellsängar än hemma i min egna, vilket har gjort att hemmet blivit desto viktigare konstigt nog. Men när man väl kommer hem verkligen känna att man har en plats där man finner ro och avkoppling på.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
Skandinaviskt och ganska stilrent.

Vilken är din favoritmöbel hemma?
Matbordet är en stor favorit, lite för jag lagt ner mycket arbete och kärlek själv på det. Köpte två rejäla golvplank av Douglasgran, som jag slippade till, luta och såpa för en fin ljus nyans på, innan det sedan fick ben på sig. Det är väldigt fint.

Har du något inredningstips du vill dela med dig av?
Våga testa göra mer saker själv eller skapa sin egna touch på. Blir så mycket roligare med hela historien kring det då.

Om du skulle välja ut någon detalj i ditt hem som är typiskt dig – vilken skulle det vara?
Just nu skulle det nog vara att gästrummet har blivit gym under någon månad, för att fortsätta kunna träna även under Corona. Det är för övrigt min ”största” dröm, kring att få flytta till hus, just så jag kan få plats med ett gym hemma.

Nytt eller gammalt?
Jag är mer för nya saker, just nu är det mest det som passar in hemma skulle jag säga.

Drömmer du just nu om något speciellt när det kommer till inredning?
Jag gillar ju att fota mycket, så har väldigt mycket egna bilder på väggarna hemma, men nu går jag lite i tankarna att hitta fin annan fotokonst. Några stora fina tavlor att kunna sätta upp istället, som skapar fin karaktär. Var ett tag sugen bjuda hem en graffitikonstnär, men det satte flickvännen stopp för, haha.

Vilken är den största inredningsutmaningen just nu?
Att hitta en fin bokhylla på lämplig plats, för att kunna plocka upp massa fina böcker som tyvärr ligger i en kartong i källaren för tillfället. Bara inte kunnat bestämma hur och var den ska hamna. Lite sugen på att bygga en egen i douglas gran liknande matbordet.

Samlar du på något?
Jag är väldigt dålig samlare, älskar på ett sätt att rensa, att hålla rent.

Vilken är din favoritbutik?
Nordiska Galleriet, men mest för att dagdrömma och få inspiration på fina grejer.

Vem är din favorit-designer?
Matstolarna är Carl Hansen, så skulle nog säga det just nu.

Vi har väl alla köp vi ångrar – vilket är ditt pinsammaste köp?
Beslut går ibland lite väl fort för mig och oftast så blir det kanon, men ska erkänna det är en del som ligger nere i källaren också, då man kommit hem och insett det är för stort, för lite eller bara för speciellt. Så borde tänka till någon mer vända ibland.

Vad är hållbarhet för dig?
Närproducerat och saker som håller med tiden.

Vad tror du om framtidens bostad?
Jag har länge tänkt att flytta till ett hus, men är nog ändrar mig mer mot en större lägenhet i stan och istället satsa på ett landställe och som jag har idag en lägenhet nere i bergen i Schweiz, dit man kan åka för att mer frihet och natur.

Hur ser en perfekt lördag ut för dig?
På vintern är det helt klart en skiddag med vänner, på sommaren får jag nog säga en dag ute på båten.

Vad gör du om 5 år?
Jag jobbar mot att fortsatt kunna ha ett aktivt liv där jag har kvar flexibiliteten med jobb för att kunna fortsätta spendera tid både i Stockholm och Schweiz.

Har du något tips inför en kommande sommar i Sverige?
Jag älskar ju Skärgården och båt. Så jag skulle vilja tipsa om en sak jag är medlem i och är grymt. Agapi Club, som är Boat Sharing. Där man som medlem får boka båt via mobilen, när man vill använda den likt en bilpool. Båt är dyrt och komplicerat, men detta gör det avsevärt mycket lättare och fler får möjligheten att komma ut på vattnet. Skipperi är ett annat liknande företag.

Sist men inte minst – vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends och varför?
Mina nära vänner och gamla skidkollegor Hans Olsson & Maria Pietilä Holmner som båda är väldigt intresserade av inredning och varit bra bollplank när man velat hitta bra saker själv.

Följ Mattias på Instagram!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!