Så kan du minska din elförbrukning

Genom att minska din energianvändning hemma kan du i bästa fall sänka elräkningen – och vem vill inte det? Vi frågat vår samarbetspartner GodEl om tips på vad man kan göra själv för att påverka el-förbrukningen och samtidigt göra nytta för miljön!

1. Byt ut dina glödlampor och släck dom som inte används
Byt ut dina glödlampor mot LED-lampor eller lågenergilampor – de drar cirka 80% mindre el än vanliga glödlampor. Släck lampor som inte används och använd gärna dimmer. Två lampor som är dimmade till 50% av ljusstyrkan drar mycket mer ström än en, men samtidigt märkbart mindre än två!

2. Släng av elapparater och undvik standby-läge
Stäng av dina elapparater och undvik standby-läge. Det är vanligt att många apparater som inte är avstängda helt och håller ständigt står och drar små mängder ström hela tiden. Ha ett grenuttag med strömbrytare så du kan stänga av alla apparater med en knapp.

3. Skaffa en elmätare
Skaffa en elmätare för att få koll på hur mycket el dina apparater drar.

4.. Ställ in rätt temperatur på kyl och frys
Ställ in rätt temperatur i kyl (+5 grader) och frys (-18 grader) och se till att dörrarna till kylen och frysen sluter ordentligt. Frosta av frysen regelbundet och se till att ha frysen full så hjälper varorna till att hålla nere temperaturen. Dammsug baksidan på kyl och frys ett par gånger per år.

4. Använd rätt storlek på kastrull och låt maten bli klar på eftervärme
Anpassa kastrullens storlek till plattans storlek och använd lock när du lagat mat. Koka gärna upp vatten i en vattenkokare i stället för direkt på plattan. Stäng av både spis och ugn innan maten är helt klar och låt maten bli färdig på eftervärme.

5. Använd mikrovågsugn
Använd mikrovågsugn i stället för ugn för att värma mat – men om du ska tina fryst man är vårt tips att ta ut den i god tid och låt tia i kylskåpet innan mikron får göra sitt.

6. Fyll tvättmaskinen och sänk temperaturen
Fyll tvättmaskinen ordentligt. Den drar nämligen nästan lika mycket energi oavsett om den är halvfull eller full. Sänk temperaturen från 60 till 40 grader när det går – det kan halvera energianvändningen.

7. Centrifugera tvätten
Centrifugera tvätten så mycket som möjligt så behöver den inte torka lite länge och lufttorka gärna tvätten. En torktumlare drar upp till fyra gånger mer energi än tvättmaskinen. Om du använder torktumlare, se till att rengöra filtret efter varje gång.

8. Sänk värmen med ett par grader
Sänk värmen i hemmet med ett par grader. För varje grad minskar energiförbrukningen med cirka 5%. Införskaffa ett par varma tofflor eller ta på dig de sockorna mormor har stickat!

9. Ställ inte möbler framför elementen
Ställ inte möbler framför elementen – då hindras värmen från att spridas.

10. Ta en (snabb)dusch!
Ta en dusch i stället för att bada badkar. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter varmvatten medan en dusch på 3 minuter bara drar i snitt 36 liter. Men en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten till skillnad från 36 liter på 3 minuter – så duscha snabbt!

 

 

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!