Så tar du hand om din bänkskiva

Vi får ofta höra att Blooc House inte upplevs som traditionell nyproduktion. Och det stämmer verkligen. För oss är omsorgen om detaljerna väldigt viktigt, inte minst vad gäller materialvalen. Vi vet vad det betyder för känslan i ett hem. Många av materialen vi använder är naturmaterial – så som de material vi valt ut till kök och badrum. Men det ska också vara enkelt att leva hållbart i en bostad från Blooc. Därför delar vi med oss av våra bästa tips på hur du tar hand om din köksbänk och badrumskommod i olika typer av naturmaterial.

Kalksten och marmor

Kalksten är ett naturmaterial vilket betyder naturliga variationer i kulör, textur och ådring. Olika stensorter har olika stora variationer, men du kan förvänta dig att just din sten är unik. Kalksten har karbonatmineral (kalcit) som huvudmineral. Materialet är känsligt för syror som kan etsa och ge märken. Syror finns i exempelvis i sura rengöringsmedel, fruktjuice och vin. Missfärgning kan uppstå av olja och starkt färgade matvaror, som till exempel blåbär, rött vin, rödbetor och kaffe. Om fläckar uppstår, torka bort omgående och för att i största möjliga mån undvika infärgning. Tänk på att alltid använda grytunderlägg – temperaturförändringar kan orsaka sprickor i materialet. Marmor som också är ett naturmaterial behandlas på samma vis.

Terazzo

Terazzo är ett ett naturmaterial som får en platina med tiden och som bara blir vackrare med åren. Skötsel av en bänkskiva i Terazzo fungerar ungefär på samma sätt som kalksten och marmor. Materialet kan vara känsligt för syror och spill ska alltid torkas upp så snabbt som möjligt. Undvik sura rengöringsmedel som kan orsaka fläckar eller flammighet.

Trä

När skogen växer ”äter” den atmosfärens koldioxid vilket är bra för klimatet. Under tiden kan vi vara i den och njuta av dess magiska kraft, lugn och storslagenhet. När den växt klart, efter 60-120 år, kan den användas till klimatsmarta och återvinningsbara produkter. Trä är ett naturmaterial och kan därför, beroende på temperatur och fuktighet, förändras eller röra på sig. Trä åldras med behag och spår av användning ger en vacker patina. Du kan enkelt ge din bänkskiva ett nytt liv genom att olja in bänkskivan några gånger per år. Oljan gör inte bara bänken vackrare – utan även starkare och håller därmed längre.

Fläckar från olika typer av metall- och glasföremål kan du bli av med med hjälp av oxalsyra. Torka rent bänkskivan, blanda oxalsyra med lite vatten och applicera på fläcken. För att bänkskivan inte ska bli torr kan du bättra på med lite olja. Oxalsyra finns även i rabarber – vid säsong kan du gnida in dina fläckar med ett färskt snitt av en rabarberstjälk! Fläckar går också att trolla bort med hjälp av att blåsa varmluft på fläcken. Fukten i ditt trä börjar då avdunsta och fläcken försvinner. Tänk på att olika typer av trämaterial reagerar olika – håll därför ett öga på hur bordet svarar och utför behandlingarna med varsamhet.

Visste du att vi utvecklar alla våra bostäder i trä? Läs mer om varför här!

 

 

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!