Tips när du ska ljussätta ett rum

Att ljussätta ett rum är viktigt men inte alltid helt lätt. Hur du ljussätter påverkar både rummets utseende och atmosfär. Genom att följa några grundläggande principer kan du skapa ett harmoniskt och funktionellt ljus i ditt rum! Här är en guide som hjälper dig att tänka på de viktigaste aspekterna när du ljussätter ett rum.

Definiera syftet med rummet

När du ska ljussätta är det viktigt att klargöra hur rummet kommer att användas. Är det ett vardagsrum för avkoppling, en arbetsyta, en mysig läshörna eller kanske ett kök? Syftet med rummet kommer att påverka typen av belysning som är lämplig.

Använd olika typer av belysning

Genom att kombinera olika typer av belysning kan du göra rummet mer trivsamt och harmoniskt. Det finns tre huvudtyper av belysning:

a) Allmänbelysning: Ger jämn och generell belysning i hela rummet. Det kan vara taklampor eller infällda spotlights. Denna typ av belysning ger en grundläggande ljusnivå. 

b) Arbetsbelysning: Fokuserad belysning som ger tillräckligt ljus för specifika aktiviteter, som läsning, matlagning eller arbete vid skrivbordet. Det kan vara bordslampor, golvlampor eller riktbara spotlights. 

c) Stämningsbelysning: Mjuk och atmosfärisk belysning som skapar en mysig och avslappnad känsla. Det kan vara väggarmaturer, ljusslingor eller dimbara lampor. 

Rummets storlek och form

Storleken på rummet kommer att påverka hur mycket ljus som behövs. Större rum kan kräva fler ljuskällor eller starkare lampor. Formen på rummet kan också påverka hur ljuset sprids och reflekteras. Om ett rum exempelvis har låg takhöjd kan det vara bättre att undvika hängande lampor som kan göra att rummet känns trångt. 

Rummets färgsättning

Färgerna på väggarna, taket och möblerna i rummet kan påverka hur ljuset reflekteras och absorberas. Ljusa färger reflekterar mer ljus och kan göra rummet känna sig ljusare och rymligare. Mörka färger kan absorbera ljus och kan kräva mer belysning för att undvika att rummet känns dystert.

Balansera ljusstyrkan

En bra ljussättning handlar också om att skapa balans mellan olika ljuskällor. Om du har för stark belysning på en plats och för svag på en annan kan det skapa ojämna kontraster och göra rummet obekvämt. Se till att ljusstyrkan är jämn och harmonisk över hela rummet.

Dimmer

Att installera dimmerbrytare ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan efter behov och stämning. Detta är särskilt viktigt i rum där du vill kunna skapa olika atmosfärer, som i vardagsrum eller sovrum. 

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!