Tips när du ska välja matta

En matta tillför både stil och värme till ett rum! Men det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska tänka när det väl är dags att skaffa en matta. Här kommer lite tips på vägen!

Storlek & form

Matplats: En matta under matbordet bör vara tillräckligt stor för att stolarna ska kunna dras ut utan att lämna mattan.

Vardagsrum: I vardagsrummet bör mattan antingen med marginal rymma hela sittgruppen, alternativt att främre halvan av soffan samt soffbord står på mattan.

Sovrum: I ett sovrum kan du ha en matta som täcker hela ytan under sängen samt en bra bit runtom. eller så kan du ha två mindre mattor på var sida av sängen!

Material
Ull: Ull är ett slitstarkt material med många bra egenskaper, det är naturligt smutsavvisande, ljuddämpande och värmande. Ullmattor är ofta dyrare än mattor i andra material.

Växtfiber: Mattor av ex. bomull och jute har ofta en fin textur som ger en naturlig känsla. Mattor av växtfiber är lätta att dammsuga och dessutom ofta vändbara!

Syntet: Syntetmaterial är motståndskraftigt mot smuts fukt och sol. Syntetiska mattor kan se lite glansiga ut, men de är betydligt mycket billigare än ex. ullmattor.

Färg & design

För att få mattan att kännas behaglig i rummet kan du plocka upp en färg du rean har i rummet, eller välja en komplementfärg.

Lugg & kvalité

Mattor med lång eller tjock lugg, ex. rya- och flokatimattor är ofta sköna och varma att gå på, de kan däremot vara svåra att dammsuga.

Vävda mattor och mattor med kortare lugg är enkla att dammsuga och torka av, men inte lika gosiga att gå på! En vävd matta passar därför perfekt under ex. matbord.

 

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!