Tvätta med mindre miljöpåverkan

Varmvatten står för ungefär 20 procent av ett hushålls energianvändning. I våra bostäder installerar vi nya typer av mer energieffektiva maskiner. Det här kan du göra för att tvätta med mindre miljöpåverkan.

Tvätta bara kläderna om du måste
Det sliter både på kläderna och miljön att tvätta för ofta, många gånger räcker det med att bara vädra kläderna. Använd bara förtvätt när kläderna är riktigt smutsiga.

Fyll alltid tvättmaskinen innan du kör den
På så sätt sparar du både på vatten, energi och minskar användningen av miljöskadligt tvättmedel.

Doserar du tvättmedel rätt?
På tvättmedelsförpackningen ser du mängden tvättmedel du behöver i förhållande till vattnets hårdhet. Ju mjukare vatten desto mindre tvättmedel behövs. Stockholm har mjukt vatten, Uppsala har medelhårt vatten. Skaffa ett 25 cl doseringsmått så blir det enklare att dosera tvättmedlet. Välj gärna Svanen- eller Bra miljöval-märkt tvättmedel. Ta mindre tvättmedel om du har lite tvätt.

Lufttorka tvätten
Lufttorka tvätten, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Minska användningen av torktumlare genom att centrifugera ordentligt. Det är energieffektivare att centrifugera ordentligt i tvättmaskin än att använda värme i torktumlaren.

Det mesta blir rent även i lägre temperaturer, men tänk på att tvätta i högre temperaturer då och då för att undvika avlagringar i tvättmaskinen. Fler tips om hur du sparar varmvatten och energi kan du få från Energimyndigheten.

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!