Blooc Friends – Julia Gottchalk

Hur mår du idag?

Jag mår bra. November kan verka grått och tråkigt men jag gillar tjusningen med årstider, nu väntar en mörk mysig tid med mycket tända ljus och god mat.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om vem du är?

Jag är 28 år, uppväxt utanför Ängelholm i Skåne. Bor idag tillsammans med min pojkvän Linus och vår hund i en gammal sekelskiftstrea i centrala Linköping. Jag har precis avslutat min kandidat i formgivning på Linköpings universitet och arbetar just nu som Visual Merchandiser i en sportbutik.

 

Du är ju en otroligt driven person, vad trivs du mest med i din roll?

Tack! Jag trivs otroligt bra när jag får vara kreativ och arbeta relativt fritt. Som Visual Merchandiser sätter jag upp min egen planering men arbetar även enligt varumärkets riktlinjer och dess olika säsongsbetonade kampanjer. Ibland måste jag vända och vrida på de material som finns till hands då budgeten inte alltid är så stor. Det är oftast det jag tycker är mest givande, när jag tvingas utanför boxen och får skapa något nytt.

Om du skulle träffat dig själv som student vad skulle du givit dig själv som karriärstips?

Slappna av, försök släpp fokus från ett perfekt resultatet och njut istället av tiden och lär dig så mycket som möjligt. Livet är dessutom långt, du behöver inte veta vad du vill hela tiden.

I din roll, vad inspireras du av och har du några förebilder?

Jag tycker det är så häftigt när någon tagit ut svängarna och gjort något oväntat. Acne Studios är helt klart en förebild när det kommer till installationer och inspirerande skyltningar. De arbetar i regel mer konstnärligt än dekorativt om ni frågar mig. Möbelföretaget Bolia är även en favorit som tar styling till en annan nivå. De är duktiga på att jobba med både ljud och ljus i sina installationer och färgsättningen är ofta spot on.

Din stil är:

Min stil varierar lite beroende på vilken miljö den befinner sig i. Jag tycker att rummet eller ytan i sig sätter tonen och förutsättningarna för stilen. Jag upplever inredning mer spännande när det bildas kontraster mellan olika stilar och material. Idag bor vi i en äldre lägenhet med gräddiga stuckaturer, profilerade lister och ojämna trägolv. Då tycker jag om att bryta med avskalade möbler och tydliga formspråk. Om jag trots min variation ska försöka mig på att beskriva min stil så är den nog en mix av minimalistiskt, sober färgsättning, mycket naturmaterial och med en fransk bohemisk touch.

 

Favoritmöbeln hemma:

Jag gillar våra J39 stolar från Borge Mogensen. Skön och klassisk modell. Köpta på Blocket av en möbeltapetserare som monterat nytt pappersgarn.

Vad säger vännerna när de är hemma hos dig:

Nu har vi haft mer eller mindre byggkaos hemma sedan vi flyttade in så det är inte så många som varit här ännu, men de som varit här är ofta fascinerade av färgsättningen. Även takhöjden ger en speciell stämning som många verkar gilla.

 

Största inredningsutmaningen just nu:

Just nu söker jag med ljus och lykta efter en ny soffa/sittmöbel till vardagsrummet. Rummet har formen av en snäcka med tre stora dörröppningar och stora fönsterpartier vid den rundade delen. Det kräver en möblering i mitten av rummet samtidigt som vi inte vill blockera passagen mellan rummen. Minst sagt en utmaning.

Stoltaste projektet:

Åh, det måste vara hela lägenheten. Den var mer eller mindre fallfärdig efter ett flertal år som hyresrätt före den ombildades. Vi har varit på allt från att ta bort sänkta tak, flyttat väggar, monterat nya golvsocklar, dörrfoder, nytt kök och försiktigt putsat upp alla ytskikt.

Bästa köpet:

Bästa köpet är utan tvekan min stenpedistal. Hittade den på Blocket i somras och tvingade Linus att följa med långt långt ut i Östergötlands skogar och hämta den 60kg tunga klumpen vid ett litet torp. Det var ett äldre par som haft den som trädgårdsdekoration men som nu ville sälja den för ynka 300kr. Nu står den tungt och stadigt i vår passage mellan hall och kök.

Samlar på:

Samlar faktiskt inte på något men har en fetisch för stolar, finns det någon snyggare möbel? Ska börja samla på stolar prick nu.

 

Pinsammaste köpet:

Jag köpte två skinnsoffor på auktion för ett tag sedan och betalade för en långväga transport. Sofforna blev inte som jag tänkt mig så nu får jag sälja dem vidare. Kanske inte pinsamt men tråkigt och onödigt.

Senaste köpet:

Mitt senaste köp är ett soffbord i glas från Gubi.

Vad är hållbarhet för dig?

Komplicerad och stor fråga, men viktig. Jag tror inte på slit och släng. Stora företag som Ullared som får oss att masskonsumera ting som egentligen inte har något värde borde knappt få finnas. För mig handlar hållbarhet om materialval och en slags eftertänksamhet, inredning borde få ta tid. Jag sparar hellre ihop till något ordentligt i kvalité som jag kan älska under många år trots att det kan vara frustrerade att behöva vänta. Jag försöker även tillverka så mycket jag bara kan på egen hand. Jag har sytt allt från gardiner, kuddar, överkast, byggt bänkar, sänggavel, ritat spegel och målat om äldre möbler här hemma. Föremålen får ett helt annat värde för mig när jag lagt ner min egen tid och själ på dem och jag vet av vad och hur de producerats.

Favoritdesigner:

Älskar allt Andreas Engesvik varit inblandad i. Jag hoppas innerligt på att kunna lägga vantarna på en Bollo fåtölj en dag.

Inspirationskälla:

Offentliga miljöer, restauranger, hotell och livet i allmänhet, det finns alltid något att inspireras av. När jag får inredningstorka brukar jag vända mig till den kreativa franska sidan The Socialite Family. Det är något självsäkert, färgstarkt och personligt över hemmen som presenteras på The Socialite Family som inspirerar mig så!

Vad tror du om framtidens bostad?

Jag hoppas och tror på mer hållbara bostäder över tid som byggs med renare material. Tycker att ni på Blooc verkar göra ett fantastiskt jobb som ersätter icke hållbara byggmaterial med trä i era bostäder.

Vilket område önskar du?

Jag önskar Norrköping! Jag skulle mer än gärna se att ni utvecklar nya fina bostadsprojekt i Östergötland.


Önskar du också Norrköping? Dela bilden ovan på dina sociala kanalaler tillsammans med #jagönskarnorrköping. Glöm inte att tagga Norrköping kommun.
Vill du önska ett annat område? Prova nu!

 

Vad läser du just nu?

Jag fick Astrid Lindgrens nyutgåva av Bröderna Lejonhjärta där Jesper Waldersten illustrerat bilderna. Kan inte tänka mig en bättre kombination av genier med svärta och humor.

Bästa stylingtipset:

Speglar. Snyggt, praktiskt och skapar makalöst bra illusion av större rum.

Bästa inredningspresenten:

Växter i alla former och färger, kan omöjligt ha för många!

Hur bra är du på hantera work-life-balance?

Det är svårt men jag försöker tänka på det varje dag och lyssna in vad min egen kropp orkar. Jag lever nära någon som varit sjuk under flera år, det påminner mig om vad som är viktigast i livet.

Vad är ditt största misstag i din karriär?

Kan inte se att några val jag gjort i min karriär varit något misstag. De besluten jag tog där och då var troligt vis det enda rätta för stunden.

Favoritbutik:

Artilleriet i Göteborg och Hay House i Köpenhamn.

Hur ser en perfekt lördag ut?

Vakar upp i Linus sommarhus ute i Blåvik. Tar en morgonpromenad med hunden, äter långfrukost och tittar på analog tv i timmar under någon yllefilt. Lagar mat, pratar och sitter på bryggan i morgonrock.

Vad gör du om 5 år?

Om 5 år hoppas jag att alla i min omgivning mår bra och är friska. Jag drömmer om att kunna leva och arbeta med någon form av rumslig gestaltning, antigen inom ett större företag eller i ett eget bolag. Kanske har jag pluggat något mer, kanske inte. Om fem år har vi troligtvis avverkat minst ett nytt renoveringsprojekt och kanske bildat en liten familj.

Om du skulle välja ut en detalj i våra bostäder från Blooc, vad skulle det då vara?

Jag tycker om era färgade trappor och trappräcken i nät. Gillar att ni skapar något eget som gör era bostäder unika, jag tror att det kommer göra dem intressanta även i framtiden.

Sist men inte minst – vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends?

Jag har en sociala medier kompis som heter Ida Tengvall. Vi har inte träffats i verkligheten men kommer från samma stad. Hon är en riktig powerwomen, konstnär, designer och skapare av de coola örhängena POW. Dig Ida skulle jag gärna vilja se i ett sånt här reportage!

Får du inte nog av Julia? Inte vi heller. Följ henne på Instagram!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!