Blooc Friends – Katrin Bååth

Hur mår du idag?
Hej, idag mår jag prima, det är absolut en bra dag idag.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Katrin Bååth är 41 år och bor med min familj i ett litet hus i Jönköping. Jag frilansar sedan sex år tillbaka som creative director, art director, stylist och eventkreatör. Just nu håller jag också på att starta upp en butik och eventlokal i Jönköping – något jag ser otroligt mycket fram emot.

Vad trivs du mest med i din roll och vad är det som driver dig?
Jag älskar det faktum att jag helt bestämmer över min egen tid. Och att kunna säga ja till de jobb och människor jag vill jobba med och nej till jobb som inte passar mig är en enorm lyx. Jag är kreatör ända in i minsta beståndsdel och att få vara kreativ hela dagarna gör mig helt klart till en bättre människa. Jag drivs av att göra skillnad, att träffa människor och satt skapa ”Good Shit” tillsammans.

Om du skulle träffa dig själv som student, vad skulle du givit dig själv som karriärstips?
Ha inte så förbaskat bråttom Katrin, och vet du, varken du eller allt du gör behöver vara perfekt alltid. Man får misslyckas, och man får be andra om hjälp.


I din roll, vad inspireras du av och har du några förebilder?
Jag inspireras enormt mycket av möten med andra människor, träffa andra kreatörer och skapa saker tillsammans med andra. Jag har lyxen att kreativiteten och inspirationen ofta bubblar i mig, men det går alltid att fylla på med mer.


Din stil är:
Jag är helt klart en vintagenörd. Som i att jag älskar att saker har en historia att berätta. Går väldigt sällan igång på nyproducerade möbler på samma sätt som gamla.

Favoritmöbeln hemma:
Favoritmöbeln är nog vår hammock som min man Robert ritat och byggt i vår pergola. Att sitta där och filosofera en varm sommardag är det bästa jag vet.


Vad säger dina vänner när de är hemma hos dig:
Alltid samma sak. – Oj, att det var en sån utsikt härifrån trodde man inte. (vårt hus ligger nämligen en trappa upp i trädgården och högre än alla andra hus i området.


Största inredningsutmaningen just nu:
Att bo i och inreda ett 50-tals hus när hela ens själ egentligen helst vill bo i ett gammalt trähus från 20-talet. Kommer aldrig sluta leta och drömma.


Stoltaste projektet:
Mitt stoltaste projekt är nog det jag håller på med just nu – min Ateljé och butik. Jag är enormt stolt både över det faktum att jag vågar göra den här satsningen men också över hur himla fint jag tycker att det blir nu när allt börjar falla på plats.


Bästa köpet:
Mitt bästa köp någonsin är nog byrån med alla lådorna vi har i vårt kontor hemma. Ett secondhandfynd jag aldrig kommer tröttna på.


Samlar på:
Jag samlar på fina minnen och fjärilar, och så har jag en sjuk dragning till små vaser i klarglas. Har säkert hundra stycken. Det är ekorren i mig som delvis har fått mig till att öppna min Ateljé och butik. Jag har nämligen ett rekvisitaförråd som är smäckfullt av sånt jag inte kan låta bli att köpa som kommer bli till salu i min butik när jag öppnar i höst.


Pinsammaste köpet:
Oj, svårt. En gång köpte jag en fin stor gammal spegel på Erikshjälpen och tappade hela kalaset på parkering innan jag ens hunnit fram till bilen. Min dotter Flora dog skämsdöden och jag fick stå där och plocka skärvor i all evighet.


Senaste köpet:
Mitt senaste köp var en beige tekanna i stengods som jag köpte i en secondhand butik i Höganäs.


Vad är hållbarhet för dig?
För mig betyder hållbarhet både att saker ska hålla i längden, ”hålla vad de lovar” och vara hållbart i sinnet. ”Good Shit” helt enkelt.

Favoritdesigner:
Har ingen speciell favoritdesigner. Skulle kanske vara Karl Lagerfeldt då. Han var en ikon. Är en allätare, och tittar hellre på små nya designerns än de stora drakarna.


Inspirationskälla:
Människor och möten.

Vad tror du om framtidens bostad?
Jag tror att allt kommer mer och mer handla om att hitta sin egen sinnesro. Att hitta sin plats på jorden och göra den till sin egen utifrån de förutsättningarna man själv har.


Vad läser du just nu?
Måste erkänna att jag absolut inte är en läsa-bok-person jag är alldeles för rastlös. Men jag har börjat läsa min fina vän Karl Martindahls bok ”Den goda Skörden” och kan varmt rekommendera den. Den handlar om hur han tog sig ur psykisk ohälsa genom att stoppa fingrarna i jorden och börja odla.


Bästa stylingtipset:
Använd massor av något så blir det alltid fint. Tex massor av glasvaser på ett bord, massor av lampor som hänger i taket, massor av blommor osv. Går inte att misslyckas. Min finaste stylingdukning ever (till ett lanseringsevent för Sandberg Wallpaper) bestod av massor av secondhandinköpta plastblommor på ett långbord, och det blev makalöst fint och uppskattat.


Bästa inredningspresenten:
Det personliga, det där som du har lagt på minnet att din vän önskar sig. Då kan inget gå fel.


Hur bra är du på hantera work-life-balance?
Skitkass. Min man har många gånger bett mig att skaffa mig en hobby eftersom jag jobbar jämt. Det är helt klart en av de största nackdelarna med att mitt jobb innehåller allt roligt jag kan komma på. Att inreda, att styla, att formge, att bygga varumärken, att resa, att gå på loppis, att shoppa eller skapa ett event – allt är en del av mitt dagliga jobb. Lyxigt? Ja, verkligen.

Vad är ditt största misstag i din karriär?
Att jag vid flera tillfällen under min karriär varit för snäll, låtit folk sätta sig på mig och inte sagt ifrån. Något jag för alltid kommer att få jobba med.  


Favoritbutik:
Min favoritbutik är min egen Ateljé – jag siktar på det i alla fall, haha! Finns alldeles för många butiker som inte inspirerar mig eller som som jag tycker gör det lilla extra.


Hur ser en perfekt lördag ut?
Sova lite längre, äta frukost ute i trädgården, tillbringa den med man och glada barn och sen avsluta med en god middag och ett gott glas vin med vänner.


Vad gör du om 5 år?
Om fem år gör jag fortfarande ungefär samma saker som idag, men jag har förverkligat ännu fler av mina drömmar. Jag har gett ut en egen bok ”The book of Good Shit”, gjort fler reseguider från hela världen och är i full färd med att skapa ett helt hotellkoncept.


Om du skulle välja ut en detalj i våra bostäder från Blooc, vad skulle det då vara?
Jag skulle nog säga Blooc Objects, älskar idén om att göra egna produkter på det sättet.


Vi har en kampanj som heter Önska Område där vi låter våra kunder påverka var vi utvecklar nästa bostadsprojekt – Vilket område önskar du?
Måste ju säga någonstans i Jönköpingsområdet.


Sist med inte minst – Vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends?

Åh, skulle vilja tipsa om min vän och workshop-vapendragare fotografen Malin Lindner. En makalös kreatör och vän.

Vill du se mer av Katrin? Följ henne på Instagram här!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!