Blooc Friends – Kristian Kabelac

Hur mår du idag?
Tack, jag mår super! Jag älskar denna tiden på året med värmen som smyger sig på, att det är ljusare ute och allt som blommar.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om vem du är?
Jag är 27 år. Uppvuxen i Jönköping men bott en sväng i både Göteborg och Stockholm. Trots min ålder har jag skaffat mig lång erfarenhet som frisör, festivalgeneral, kommunikationsansvarig, verksamhetsutvecklare, grafisk formgivare och ordförande. Idag jobbar jag som Junior Art Director på Brand Experience-byrån Yellon.
Bor tillsammans i Jönköping med min man Sebastian och vår Labrador Ralf i en sekelskiftesvåning som vi varsamt renoverar.

Du är ju en otroligt driven person, vad trivs du mest med i din roll?
Åh tack! Jag älskar variationen i min roll. Dagarna kan vara så olika. Ena dagen sitter jag på kontoret eller hemma eller på något fik och formger trycksaker eller skapar idéer till någon kund. Andra dagen kan jag springa runt på en fotografering – väljer då bilder, ser till att det flyter på och stylar. Tredje dagen kan jag sitta och klippa och klistra till rekvisita.

Sen är ju min arbetsplats, Yellon, inte en vanlig byrå. Vi jobbar med varumärken från strategi till arkitektur, produktdesign och reklam. Allt kommunicerar idag, en byggnad, ett visitkort, en stol, en webbplats, allt! Och varje sak säger något om och väcker känslor för varumärket bakom. Vi har därför så mycket olika kompetenser, allt från arkitekter till inredningsarkitekter, byggnadsingenjörer, produktdesigners och grafiska formgivare. Som jobbar gränsöverskridande och vi blandar kompetenser för att redan från början tänka på och täcka in alla ställen för ett varumärke för att skapa de starkaste varumärkena.

Om du skulle träffat dig själv som student vad skulle du givit dig själv som karriärstips?
Att ta tillvara på tiden. Att lära sig så mycket som möjligt. Gör saker till din portfolio på fritiden. Att kanske inte snöa in sig på en grej där och då, det är sen när man jobbar och allt eftersom som man kanske vet allt mer vad man vill göra. Gör en visionboard med mål och drömmar, stora som små, för att ha något att sträva mot.

I din roll, vad inspireras du av och har du några förebilder?
Jag inspireras av musik, av att resa och fota. Men också som en sån sak som att gå på workshops för att träffa nya människor och få nya perspektiv. För mig är det en riktig boost att träffa andra kreatörer.
Min förebild är min mentor och numera vän, Katrin Bååth, frilansande Art director här i Jönköping. Jag inspireras och imponeras något enormt av hennes detalj- och helhetstänk i allt hon gör.
Min kollega Anna Hörndahl är även en förebild för mig. Jag har lärt mig så mycket av henne och hon är en sån där person som ständigt utmanar en för att jag ska bli bättre och självsäkrare i min roll. Därför, ett tips till alla nya kreatörer är att ta rygg på någon på sin arbetsplats för att lära sig allt och lite till.

Din stil är:
Min stil är så blandad. Jag blir influerad av så mycket. Men jag gillar det bohemiska, industriella, lite av det franska och sekelskifte, helt enkelt en blandning.

Favoritmöbeln hemma:
Mitt vitrinskåp, som är vintage och industriellt. Skåpet har jag fyllt med loppisfynd, minnen och sånt som jag gjort i mitt jobb. Av alla saker skapar jag sedan olika stilleben i skåpet som berättar sin historia.

Vad säger vännerna när de är hemma hos dig?
Eftersom vi har en våning för oss själva med en massa fönster får vi ofta höra att ljuset är fantastiskt. Vänner blir även fascinerade av takhöjden, rymden i lägenheten och vår kakelugn.

Största inredningsutmaningen just nu:
Att skapa en röd tråd och helhet i lägenheten men också att ta tillvara på lägenhetens historia. Och sen hitta möbler, inredning och att ha tålamod. Det är väldigt lätt att fastna i det där vill-ha-nu-tänket och då tappar man helheten.

Stoltaste projektet:
När vi slipade våra vitmålade trägolv i hela lägenheten själva. Och skurade sedan 79 kvadrat med såpa typ 8 gånger. Gissa att jag gick med krökt rygg i några dagar.

Bästa köpet:
Vår nya säng. Jag har nog aldrig sovit så bra. Det är galet att man kan sova så bra att man knappt behöver ställa klockan och inte behöver sovmorgon för att man är så utvilad.

Samlar på:
Loppisfynd och fina trycksaker och förpackningar, och magasin.

Pinsammaste köpet:
När shabby chic-eran var köpte jag ett fruktansvärt fult skrivbord i furu som jag målade i vitt och slipade kanterna på. Och allt på den tiden skulle vara vitt och lite stött och nött. Vår hund Ralf demolerade sen den när han var valp.

Senaste köpet:
Eftersom vi renoverar vår lägenhet och precis påbörjat byggnationen av platsbyggda garderober har vi köpt en hel del garderobsinredning.

Vad är hållbarhet för dig?
Hållbarhet för mig är medvetenhet. Att vara medveten om valen i vardagen, medveten om val vid köp av t.ex. möbler och inredning. Hållbarhet är även för mig att ta tillvara på det som finns. Det är därför vi vid byggnationen av t.ex. garderoberna återanvänder gamla stommar och material. Sen älskar jag att gå runt på loppisar och i second hand butiker – det är något med att köpa använt och gammalt, det finns ju en historia bakom den där möbeln eller prylen.

Inspirationskälla:
Mitt hjärta klappar lite extra för att fota till min blogg och mina cityguides. Jag får därför mycket inspiration därifrån. Jag får även inspiration av att resa och kameran följer då givetvis med. Andra inspirationskällor är min mentor, nya människor jag möter och mina vänner. Sen ska jag erkänna att jag är en riktig Pinterest- och Instagram-scrollare. Och bara av att gå i en fin inredningsbutik är inspiration.

Vad tror du om framtidens bostad?
Jag tror att vi kommer bli allt mer självförsörjande, att vi tar tillvara på det naturen ger oss, som vatten från regn och t.ex. vind till el. Vi kommer även att behöva bo mindre framöver pga. förtätningen, särskilt i storstäderna, alltså behöver vi bli mer kvadratsmarta.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag ingenting. Jag har såå mycket böcker som väntar på mig, men jag har inte riktigt hittat min läshörna i renoveringskaoset.

Bästa stylingtipset:
Something old, something new. Alltså våga blanda gammalt och nytt. Och står man still i stylingen och hur man ska inreda, gör en moodboard! Det är så mycket enklare att se helheten då och välja detaljer.

Bästa inredningspresenten:
Antingen något som man verkligen behöver i hemmet, inget random, eller någon designklassiker eller en krukväxt.

Hur bra är du på hantera work-life-balance?
Det varierar så mycket. Ibland har jag så svårt att släppa jobbet när jag kommer hem. Det är väl så när man jobbar inom en kreativ bransch, att idéer och tankar ständigt är där. Men jag tränar och är ute och går mycket med hunden för att rensa huvudet. Jag försöker även ha dagar för mig själv med min anteckningsbok och min visionboard där jag skriver ner visioner, tankar, drömmar och mål, för att ha fokus på mig själv. Jag har även möjligheten att jobba hemifrån eller vara ledig mitt under veckan, vilket för mig skapar ett lugn i att jag även hinner med hemmet, fritiden och privatlivet.

Vad är ditt största misstag i din karriär?
Att jag tog ett jobb som jag inte alls trivdes med, men det gjorde sen att jag valde att sluta och börja studera till det jag jobbar med nu, så det kanske inte var ett misstag?

Favoritbutik:
Artilleriet, Granit, Fabriken i Jönköping, Dakabom (som åker världen runt och letar efter prylar åt andra). Samt alla loppisar och second hand butiker.

Hur ser en perfekt lördag ut?
När min man överraskar mig med frukost på sängen. Och att vi kanske sen åker iväg någonstans över dagen och då brukar kameran även få följa med för att dokumentera till min blogg eller mina cityguides.

Vad gör du om 5 år?
Om 5 år hoppas jag vi är klara med lägenheten, vilket vi borde vara. Jag jobbar mer med foto, drömmen är att få göra resereportage och modefotograferingar.

Om du skulle välja ut en detalj i våra bostäder från Blooc, vad skulle det då vara?
Jag älskar ju era Blooc Objects, särskilt pendellampan i mässing, Blooc Object 3. It’s all about the details!

Sist men inte minst – vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends?
Min vän, mentor och förebild, Katrin Bååth.

Vill du se mer av Kristian? Följ honom på Instagram här!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!