Blooc inleder samarbete med Elbilio

Framtidens bilpark är inte bara eldriven, uppkopplad och mer integrerad i staden. Den består också av färre bilar på gatorna och fler delade miljövänliga fordon. Nu skall Blooc se till att bli en del av den utvecklingen. Under hösten påbörjades diskussioner mellan Blooc och Elbilio och nu inleds ett samarbete. Målsättningen är att under 2020 titta på ett första skarpt bostadsområde att implementera ett pilotprojekt med elbilspool.

I Sverige finns det drygt 4,8 miljoner personbilar och 100 000-tals av dessa står parkerade i snitt 23 timmar om dygnet. Samtidigt vill allt fler enkelt kunna hyra en bil när de behöver den, för att minska sina kostnader och miljöpåverkan.

Blooc bygger staden utanför staden och har idag utvecklat 18 bostadsområden i Stockholm, Uppsala och Eskilstuna. När ett nytt bostadsområde skapas utgår Blooc från sitt motto; Modern Suburban Living – ett modernt grepp på en livsstil utanför staden. Mobilitet och kommunikationsmöjligheter är en stor del i det holistiska perspektivet när det kommer till hur hållbart ett nytt bostadsområde är.

”Det måste vara enkelt att leva i våra bostadsområden. Med det menar vi inte bara genomtänkta planlösningar där livet kan hända, utan också goda kommunikationer och närhet till service. Samarbetet med Elbilio möjliggör att vi ytterligare kan förenkla för våra bostadsköpare. Att ha två bilar blir plötsligt mycket mindre intressant när det finns en bil på din kvartersgata att hyra”, säger Iris Vesterberg, Blooc.

Bilarna från Elbilio är uppkopplade mot en innovativ app med funktionalitet för att smidigt hyra 100% eldrivna fordon. Bostadsrättföreningen kan välja om bilen ska vara tillgänglig för medlemmar i föreningen, eller för alla användare som är anslutna till Elbilio. Elbilio ser till att bilarna underhålls med tvätt, städ, service och däckskifte.

”Vi tror att fastigheter blir en allt mer viktig partner till morgondagens mobilitet där vi gärna tidigt planerar mobilitet i bostadsområden. Därför är vi glada över att inleda ett samarbete med Blooc som är en bostadsutvecklare med stort innovationstänk och vi hoppas att fler samhällsbyggare tar efter. Vi har skapat Elbilio för att vi tillsammans med bostadsaktörer kan skapa en hållbar mobilitet genom ekonomiska fördelar och ökad tillgänglighet”, säger Jesper Lönnqvist, Elbilio.


Iris Vesterberg, Blooc och Jesper Lönnqvist, Elbilio.

Under 2018 presenterade KVD Bilpriser en undersökning som visade hur bra koll svenskarna har på vad det faktiskt kostar att äga bil. Eller snarare hur dålig koll vi har. Enligt svaren trodde bilägarna att en småbil – till exempel Volkswagen Polo, Renault Clio eller Ford Fiesta – kostade 2–3 000 kronor per månad att äga. Men den verkliga kostnaden var 3–4 500 kronor per månad.

”Många missbedömer vad en bil kostar att äga. Det kan få stora konsekvenser för ägare som riskerar få stora hål i plånboken när alla kostnader räknas samman”, kommenterade Jonas Björkman, dåvarande vd på KVD Bilpriser.

”Vi tycker att det känns helt rätt både ur ett holistiskt hållbarhetsperspektiv men också ur ett privatekonomiskt perspektiv att vi som bostadsutvecklare redan i projekteringsskedet planerar områden med el-bilpooler i framtiden. Det gör inte bara att vi hjälper våra bostadsköpare med att få ihop privatekonomin utan också att våra områden blir bättre planerade för människor och inte för bilar, eftersom det finns stora möjligheter att få p-talsrabatt från kommunen om vi kan påvisa flexibla mobilitetslösningar”, säger Iris Vesterberg, Blooc.

Elbilio har också el-skotrar, el-cyklar, lådcyklar och el-mopeder i sin flotta, men i vilken utsträckning samarbete kommer omfatta dessa delar får visa sig. Nu handlar det om att hitta ett bra första projekt i ett tidigt skede att testa modellen på.

Läs mer om Elbilio!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!