Camilla Käll, marknadschef på Blooc i Fastighetssverige

I det senaste numret av Fastighetssverige kan du läsa Camilla Källs, marknadschef och medgrundare av Blooc, bostadskommentar. Camilla recenserar Thomas Sandells sommarprat, lyfter Jennie Sahlsten och berättar varför vi på Blooc tror att produktionsförankrad arkitektur är framtiden. ”Sist men inte minst utmanar jag leverantörskåren i en färg-revolution ”The new standard is Color”. För att det helt enkelt är hållbart.” Här delar vi med oss av artikeln!

 

Samverkan och produktionsförankrad arkitektur

”Mellan morgondoppen på semestern i Dalarö lyssnade jag på många av de sommarpratare som generöst bjussar på sina livserfarenheter och egenheter, med hela svenska folket som lyssnare. Flera avsnitt tog tag i mig, och ibland kan det vara en mening som gör hela skillnaden. I sommarpratet av arkitekten Thomas Sandell fastnade jag för Thomas beskrivning av känslan att vi helt tappat det nära samarbetet och erfarenhetsutbytet mellan de olika yrkeskunniga i branschen och att bygga bostäder eller stad kan aldrig vara en ”one-mans-show”.

Även årets Almedalen präglades av just ordet samverkan. Det är skönt att veta att det är många som vill. En av de personer som jag har haft långa samtal med om detta är Jennie Sahlén på Erlandssons Bygg. En fantastisk person som närmast tagit på sig ansvaret för att utbilda branschen i samverkan som sitt livsuppdrag. För precis som Thomas, Jennie och många andra i branschen tycker också jag att det är hög tid att vi nu börjar samverka – och inte bara tala om att samverka.

Det traditionella nära samspelet mellan en talangfull arkitekt och exempelvis en skicklig elektriker för att hitta gemensamma lösningar och nå önskat arkitektoniskt uttryck är ett samspel vi måste hitta tillbaka till i både små och stora projekt. Jag tror att det handlar om en ömsesidig respekt för varandras profession, men framförallt lite finsk sisu när det kommer till att vilja lösa uppgiften för att skapa ett så bra resultat som möjligt. I allas ögon.

Vi på Blooc och vår delägare Derome har översatt det nära samspelet mellan den talangfulle arkitekten och den skickliga elektrikern, även för våra större bostadsprojekt. På Blooc kallar våra arkitekter det för produktionsförankrad arkitektur. Det våra arkitekter ritar måste gå att producera i någon av Deromes fabriker, annars blir det aldrig verklighet. Och det som produceras i Deromes fabriker till något av våra bostadsområden måste lira med önskat arkitektoniskt uttryck, annars missar vi vad målgruppen och platsen kräver. Vi måste arbeta tillsammans, med ömsesidig respekt och lite finsk sisu när det kommer till att vilja lösa uppgifter så att det blir så bra som möjligt. I allas ögon. Men tro för den skull inte att vi inte har mycket kvar att slipa på. Tillsammans.

Mitt nästa egna bidrag till faktisk samverkan i branschen är att jag under hösten kommer samla flera branschkollegor för att tillsammans driva initiativet ”The New Standard Is Color”. Vi ska prata kulörer, NCS-koder och RAL. Kanske tycker du att det är larvigt i sammanhanget? Inte jag. Ska vi lyckas fullt ut med produktionsförankrad arkitektur och bostäder som blir så bra som möjligt i allas ögon, måste just alla med. Även leverantörskåren. Från leverantörer av golvlister, innerdörrar och kök, ja, ända ner till de små detaljerna som gör hela skillnaden. För nu är det dags att även börja hitta gemensamma lösningar på den tillsynes omöjliga utmaningen att få någon annan färg än vit, utan att bostäderna återigen blir för dyra för folk att bo i. Om vi i branschen lovar att leverera volym, både kulör inte vara ett problem.

En sak är säker. Bostadsköparna vill inte ha ännu en helt vit nyproducerad lägenhet, med döda material som inte åldras med värdighet och en tillstymmelse till alla de ”drömmiga” detaljer och kulörer som arkitekten såg framför sig där ute på platsbesöket – och som de faktiskt har råd att köpa och bo i. Och i de fall där vitt är önskvärt, måste det vara en samtida vit nyans som talar 2019. Inte någon gul gammal avdankad version som sedan länge borde pensionerats. Med risk för att göra mig osams med leverantörskåren vill jag redan nu poängtera, missuppfatta mig inte – jag vill bara samarbeta. Här finns verklig potential att ta marknadsandelar, stora ramavtal och inleda långsiktiga relationer och för den leverantör som blir nyfiken. Det räcker inte längre att hänvisa till föråldrad målnings-linje, då kanske det är dags att investera för framtiden. Hör av er!

Och rent krasst, det är inte heller särskilt hållbart att producera bostäder som målgruppen inte vill ha eller vill bo kvar i länge. Livslängden blir otroligt kort. Inget smakligt alternativ för en förälder som jagas av sina egna barn ur generation Greta. En vän berättade för mig på en middag för några år sedan att de köpt en nyproducerad lägenhet och redan innan inflyttningen hade de bokat in en firma för att riva ut det vita köket med rostfria standardhandtag och laminatbänkskiva för sedan själva montera ett nytt kök i grå kulör till halva kostnaden mot vad motsvarande kök hade kostat som tillval från utvecklaren. Jag skulle ha grinat om jag var köksleverantör i det projektet.

Och till alla er arkitekter, bostadsutvecklare, stadsutvecklare, husleverantörer eller byggbolag som känner igen er. Det här är inte bara något som skapar mindre köplust hos våra bostadköpare, det är också en tagg i hjärtat hos alla oss som inte bara vill få det att funka, utan som brinner för bostäder och staden. Hör av er! Tillsammans kan vi samverka. Och påverka. Kanske får vi till en ny standardkulör på golvlister i alla fall.”

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!