Gemenskap & grannskap

Visste du att 16% av oss inte vet förnamnet på en enda granne, det var Ensamhetsrevolutionen som berättade det för oss. Vi jobbar för att öka känslan av gemenskap i våra bostadsområden eftersom vi vet att det är viktigt för välmående och lyckokänslan hos de boende. Områden med radhus, parhus och kedjehus tror vi har större potential i att bli lyckliga grannskap eftersom man i större utsträckning träffar/ser sina grannar varje dag än om man bor i lägenhet.

Eftersom vi har blivit mer individualistiska och självförsörjande tenderar vi att vara – eller åtminstone tro att vi är – mindre beroende av varandra. Så när vi funderar på hur vi kan bli lyckligare fokuserar många av oss på individuella aspekter, som att göra en karriär eller optimera vår hälsa, snarare än att vända oss utåt och se hur vi kan bli lyckligare genom att knyta fler kontakter med människor omkring oss.

Det sägs också att interaktion med våra grannar inte bara är till nytta för vår lycka och vårt sociala välbefinnande. Det har även konkreta fysiska hälsofördelar: Blott ögonkontakt kan vara tillräckligt för att kroppen ska frigöra det vi kallar ”sociala hormoner” – såsom oxytocin, serotonin och endorfiner – som är kopplade till känslor av kärlek, lycka och njutning. Hormonerna höjer humöret och får oss att må bra, men det finns också många positiva, direkta hälsoeffekter, såsom minskade inflammationer och reglerat blodtryck.

Guide till bättre gemenskap i ert grannskap:

1. Le

2. Hälsa

3. Småprata

4. Låna, sälj eller ge något

5. Hjälps åt

6. Engagera dig i kvarteret

7. Umgås i kvarteret, hemma eller i trädgården

8. Umgås utanför kvarteret

Le

Det krävs egentligen inte mycket för att förbättra både din egen och andras lycka. Du behöver faktiskt inte ens säga något – ett leende räcker långt. Och eftersom leenden har en smittsam effekt kommer du med största sannolikhet att få ett leende tillbaka!

Hälsa på dina grannar

I Japan finns det något som kallas ”the rule of five”, vilket innebär att du bör känna grannarna på båda sidor om ditt hus och i de tre husen framför ditt hus. Försök att hälsa på alla dina grannar när du ser dem. Det räcker ofta med ett ”Hej!”. Känner du att du vill avancera nästa gång ni ses lägger du till någon enkel fråga som öppnar upp till dialog. Ensamhetsrevolutionen tipsade oss om att ställa en fråga som man inte kan svara ”ja” eller ”nej” på – för då blir det lättare att få igång samtalet.

Det är lugnt – Småprata räcker

Av Ensamhetsrevolutionen fick vi lära oss att även de kortaste samtalen med våra grannar, bara genom att byta några få ord, kan ha en avsevärd inverkan på vår lycka. Eftersom nära vänner och familjemedlemmar inte nödvändigtvis bor i närheten, blir den dagliga interaktionen i det lilla viktig för att känna trygghet och samhörighet i det samhälle där man bor. Men i ett mycket individualistiskt samhälle förbises eller undviks ofta vardagliga möten med människor vi inte känner så väl – som exempelvis våra grannar.

Låna, sälj eller ge något

Det är så enkelt att lägga upp ett inlägg i boendeappen om att du har något att sälja eller skänka bort. Din granne får inte bara nytta av det du inte längre behöver utan ni får också en möjlighet att lära känna varandra. Delningsekonomi är en växande rörelse för att stödja planeten, men att dela utrymmen och saker är också ett sätt att öka känslan av gemenskap i grannskapet och motverka isolering. Har du något du vill låna ut eller hyra ut går det också bra att lägga upp det i boendeappen.

Be om hjälp

Kanske ni kan hjälpas åt och köra till träningen? Eller behöver du hjälp att bära ner en tung byrå? Även om många upplever att det är svårt att hinna hjälpa en granne mitt i vardagsbestyren, kan det faktiskt bidra till att minska stressen i vardagen. När vi hjälper andra aktiveras våra så kallade ”vårdsystem” som i sin tur triggar vårt belöningssystem så att kroppen vet att vi gör något bra. Det sänker också halten av stresshormonet kortisol och dämpar den flykt- och kamprespons som kroppen får när den upplever stressiga situationer. Ju mer tid vi tillbringar med att hjälpa andra och därmed aktivera våra vårdsystem, desto mer tid kan vi minska stressen i vardagen och på sikt förbättra vår hälsa.

Engagera dig i ditt grannskap

Att göra saker tillsammans och kunna påverka grannskapet har visat sig vara viktigt för de boendes välbefinnande. Därför är det positivt att se att det finns ett stort intresse för att engagera sig i aktiviteter för att underhålla grannskapet, som att måla eller rensa ogräs. I ett grannskap finns ofta olika typer av kompetenser och det gör att ni tillsammans kan uträtta underverk. Ett tips från Ensamhetsrevolutionen är att ibland kan de som har svårt att ta kontakt, känna sig mer bekväma om de får delta i en roll som är kopplad till deras kompetens. Sen när man väl träffats och börjat samarbeta lär man känna varandra snabbt. Ibland kan något fysiskt så som ett gemensamt förråd, växthus, boulebana eller odlingslådor bli en knytpunkt för det sociala, så fundera på vad ditt grannskap kan utveckla tillsammans.

Umgås i kvarteret, hemma eller i trädgården

Ibland kan det vara svårt att komma igång och med erfarenhet från många områden och grannskap har vi sammanställt en liten idélista på saker som är lätt att göra tillsammans i kvarteret, hemma eller i trädgården. För när det som först var ett leende blivit flera samtal är det roligt att börja umgås lite mer med grannarna.

1. Rullande grillfest

När grillsäsongen börjar sätter ni ett rullandes schema på vem som tänder grillen i sin trädgård vid 17.00. Har grannskapet en gemensam grillplats hålls aktiviteten där. De som vill delta tar med sig något att grilla, tillbehör och dryck och sedan hjälps ni åt att städa när grillfesten är klar. Kul och enkelt!

2. Promenadgrupp

Det är alltid skönt att komma ut på en promenad på kvällen eller morgonen, men inte alltid så enkelt om man inte får en liten knuff ut av någon annan. En granne sviker man inte när promenad står på schemat och det gör att den blir av. Att promenera är också ett bekvämt sätt att umgås, eftersom man under tiden också upptäcker saker tillsammans på ett avslappnat sätt.

3. Lunchträning

Många arbetar fortfarande hemma någon dag i veckan efter pandemin. Det gör att det finns fina möjligheter att hitta en lunchträningskompis i grannskapet. Köp gemensamt in lite vikter (finns begagnade att köpa) som ni kan använda under passet. Utöver träning får du också lite socialt utbyte mellan jobbpassen.

4. Kvartersloppis

Dra igång en kvartersloppis två gånger om året och lägg ut datum som en aktivitet i boendeappen. Gör det så enkelt så att alla kan delta. Ett tips är att låta alla ta med sig sitt eget bord till kvartersgatan, så bildar ni en lång rad tillsammans. Här kan andra grannar och förbipasserande botanisera och era gamla saker hittar nya hem.

5. Kräftis på kvartersgatan

I en av de områden vi utveklat kör de årligen en kräftskiva på kvartersgatan i slutet av sommaren. Alla tar med sitt bord, stolar och det som skall ätas och drickas och så bildas ett superlångt kräftskivebord. Skapa ett sånghäfte och köp in lite hattar för ökad stämning.

6. Kaffe för rastlösa

Vid ett studiebesök i Brf Atlantis, en otroligt fin förening från 50-talet fick vi berättat för oss att de varje söndag hade kaffe för rastlösa hos någon av grannarna. Någon granne satte på kaffebryggaren vid 14.00 och sedan kom de som var rastlösa och ville prata lite. Otroligt fint initiativ tycker vi.

7. Odlingsguppen

I flera grannskap växer intresset för odling fram. Genom att skapa en odlingsgrupp kan man lära sig mer av varandra och få lite socialt utbyte av likasinnade. Vem vet, kanske växer det fram en idé om att man kan odla lite olika saker i varje trädgård och sedan byta med varandra för att nå så nära självförsörjning som möjligt under de varma månaderna.

Umgås utanför kvarteret

När det känns rätt finns flera bra sätt att börja umgås även utanför kvarteret. En enkelt första sak är att hitta på en aktivitet med en annan granne som knyter an till ett gemensamt intresse som ni har. Barn är också fantastiska gemenskapshetsbyggare, så efter en fotbollsträning kanske ni åker och tar ett spontant bad tillsammans eller tar en fika på vägen hem.

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!