Generation Pep: Skolbesök

För några veckor sedan genomförde Blooc en fokusövning med Generation Pep i en skola i Vallentuna. Generation Pep arbetar för att hela samhället ska engageras i barn och ungas hälsa. Forskning visar nämligen att en ensam aktör inte kan leda förändringsarbetet, utan hela samhället måste agera. Blooc och Generation Pep arbetar nu tillsammans för att arbeta fram Pep Bostadsområde för att öka barns hälsa och rörelse där vi kan skapa kvarter som bjuder in till mer fysisk aktivitet, bättre matvanor och en mer jämlik hälsa för de barn som bor i våra bostadsområden. Här kommer många barn växa upp och lägga grunden för sin rörelseglädje.

Som ett första steg i samarbetet genomförde Blooc tillsammans med Generation Pep en fokusövning med barn i en skola i Vattentuna i Stockholm för några veckor sedan. Barnen som gick i fjärdeklass delades in i små grupper och fick som uppgift att rita ett bostadskvarter som skulle få dom själva att släppa paddan i soffan och i stället gå ut och leka och röra på sig.

Resultatet blev en härlig kompott med både lekfulla, utopiska och mer verklighetsförankrade förslag. Här kommer ett litet urval av barnens ritningar:

i ”Rörelseparken” finns allt från fotbollsplaner, lekplats med spännande klätterställningar och en egen cykelpark med cykeluthyrning.

I det här området finns allt för hela familjen: Matbutik, odling och butiker för försäljning av grönsaker och bär, en vattenpark, delat förråd för gemensamma leksaker och varför inte en pizzabil om det ändå finns en glassbil?

Här får lekområdet ett central plats med utegym och fotbollsplan intill. Här föreslår barnen också en skog i anslutning till bostadskvarteret – för det är bland det roligaste att leka i.

Det här bostadsområdet präglas av en klassisk tågbana som slingrar sig runt i kvarterets olika zooner. För att säkerställa underhåll och kostnader finns en tågvärd som har koll på biljetterna – med olika priser för vuxna och barn.

Allt man kan drömma om i en härlig lekvärd.

Många barn föreslår en gemensam leksaksbod, fotbollsplan och träd som man kan klättra i.

Efter fokusövningen har Blooc och Generation Pep analyserat barnens tankar, idéer och önskemål för att hitta gemensamma nämnare och konkretisera det i faktiska genomförbara lösningar. I nästa steg kommer vi göra ett urval som skapar en variation av aktiviteter som tillgodoser barnens olika intressen och önskemål som vi sedan kan applicera i våra faktiska bostadsområden – som till exempel en gemensam bod med innebandymål, hopprep och leksaker, bärbuskar och fruktträd som barnen kan plocka och ytor för basket, pingis eller fotboll.

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!