Hemma hos Blooc Friends – Eric Smedlund

Hur mår du? 

Tack bara fint! Har just frisknat till från en långdragen förkylning, lagom till sommarvädret är tillbaka efter några dagars frånvaro.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om vem du är?

Mitt namn är Eric, jag är 24 år gammal och är ursprungligen från Umeå men bor i Stockholm sedan två år tillbaka. Jag bor tillsammans med min pojkvän Magnus i en nyproducerad hyresrätt, till vardags jobbar jag som Art Director på en kommunikationsbyrå och bloggar på Radar Collective.

Om du skulle träffat dig själv som student vad skulle du givit dig själv som karriärstips?

Nu är det ju inte så länge sedan jag själv var student, men något som slår mig dagligen och som jag tror att många mår bra att påminnas om är att arbetskarriären är väldigt lång. Jag tror att många stressar och tänker att man måste uppnå allt man vill nu nu nu, men glömmer att det är ganska orealistiskt att göra det vid ung ålder. Det finns tid att komma dit man vill, och det är viktigt att komma ihåg att njuta under vägen dit också.

Din stil är:

Relativt avskalad och på gränsen till minimalistisk. Jag har en ganska neutral färgskala med mycket naturmaterial men tycker om att bryta upp med oväntade material som krom och glas. Just mixen mellan hårda och mjuka material gör att det ändå får en karaktär och känns hemtrevligt och personligt.

Favoritmöbeln hemma:

Just nu ett par bauhaus-inspirerade stolar i krom och svart skinn som vi fyndade på Blocket och som är lika bekväma att vila ögonen på som att sitta i.

Vad säger vännerna när de är hemma hos dig:

”Vilket ljus!”

Vi har turen att ha fått tag på en lägenhet i söderläge med stort ljusinsläpp, så beroende på årstid målar solen mönster över väggarna hela förmiddagarna.

Största inredningsutmaningen just nu: 

Min största utmaning i inredningsväg är att jag alltid vill göra allt på en gång, vilket inte riktigt går varken tidsmässigt eller ekonomiskt. Som tur är så är jag rätt duktig på att göra stora förändringar på en relativt liten budget, så det brukar lösa sig ändå.

Samlar på: 

Vaser. Har säkert 15-20 stycken, vilket ju är rätt mycket på dryga 50 kvadrat. Men just vaser är också min bästa inredningsdetalj, då man kan använda den till så mycket. Inredningsdetaljer, delar i stilleben och som blomvas, för att nämna några.

Pinsammaste köpet: 

Ett av mina pinsammare köp är också ett av mina senaste – ett gammalt matbord i massiv furu som jag köpte begagnat på nätet. När det levererades hem, insåg jag att det både var lackat och gult furubord (tänk gillestuga på 90-talet) fick jag lite panik och tänkte ”vad tänkte jag här?”. Men efter otaliga timmars slipande och oljande så är det nu trärent, silkeslent och jättefint hemma.

Senaste köpet: 

Mattor, krukor och växter till min balkong. Efter snart två år i vår lägenhet kände vi för att faktiskt ta tillvara på denna outnyttjade yta hemma. Nu är jag där ute innan och efter jobbet varje dag och vattnar, pillar och plockar bland krukorna.

Vad är hållbarhet för dig?

Hållbarhet är något som blivit en av mina viktigaste funderingar på sistone. Jag äter mestadels vegetariskt (med undantag för skaldjur och fisk emellanåt), försöker konsumera så lite som möjligt och det jag väl köper försöker jag fynda mycket på second hand och vintage. De flesta av mina möbler är antingen hittade på auktion, på Blocket eller på loppisar runtom min hemstad Umeå. Förutom att äldre saker ofta har mer ”själ” än nya så är det som regel billigare och har alltid ett mindre klimatavtryck än nyproducerat. Dessutom försöker jag att tänka så långsiktigt som möjligt i mina köp. Färre spontanköp och gärna saker i bra material som håller länge, både trendmässigt men också rent funktionellt.

Vad tror du om framtidens bostad?

Jag hoppas att långsiktighet och hållbarhetstänk även letar sig in i våra hem, och att de senaste årens renoveringshets, där man blåser ut fullt fungerande kök och badrum för att ytskikten inte är tillräckligt trendiga, försvinner. Dessutom hoppas jag att framtidens bostadsmarknad är mindre homogen och mer fokuserad på människors intresse och vilja istället för ekonomiska förutsättningar. Förhoppningsvis finns en större blandning av människor från olika samhällsklasser i alla stadsdelar och att fler människor vågar gå bortanför bostadsnormen genom att t ex bosätta sig utanför stadskärnorna och närmare naturen.

Vad läser du just nu?

Jag har just börjat med Sången om en son av Joel Mauricio Isabel Ortiz. Jag har aldrig varit en stor bokslukare, men sedan något år tillbaka försöker ändå att beta av någon bok i månaden.

Bästa stylingtipset:

Våga testa! Det är det bästa sättet att hitta sin egen stil. Jag har gjort så många inredningsmissar och gått igenom så många stilar de senaste åren, men om jag inte testat hade jag inte hittat vad jag verkligen gillar. Ibland gör man felköp, men efter lite ommöblering eller trixande kan det bli riktigt bra ändå. I värsta kan man faktiskt alltid sälja, och är det t ex köpt begagnat eller på auktion kommer man knappt gå med förlust heller!

Favoritbutik:

Svår fråga, eftersom det är lite olika beroende på vad jag är ute efter. För inspiration älskar jag Perspective Studios i Stockholm, på Bukowskis är jag inne nästan varje dag och kollar på deras nätauktioner, och en butik som jag gärna handlar i är Arket, som just öppnat i Stockholm! I deras välkurerade köksavdelning finns jättemycket fint!

Vad gör du om 5 år?

Förhoppningsvis jobbar jag med något där jag får kombinera mina intressen för grafisk form och mode, design och arkitektur. Kanske har jag startat eget, kanske är det på ett existerande företag. Framförallt hoppas jag att jag och folk omkring mig mår bra, för det är ju trots allt viktigast här i livet. Jobb är inte allt, i alla fall inte för mig.

Om du skulle välja ut en detalj i våra bostäder från Blooc, vad skulle det då vara?

Hållbarhetstänket! Både i form av materialval på ytskikt men också att ni bygger era hus i trä, som ger ett mindre klimatavtryck än med vanliga byggmetoder!

Sist men inte minst – vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends?

Jag skulle så gärna vilja läsa om Frida-My Sundqvists tankar kring inredning. Jag har följt henne de senaste åren på sociala medier och hon är en av de mest talangfulla fotografer jag vet, och dessutom verkar hon bo hon så fint!

Följ Eric på Instagram här

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!