Hemma hos – Franziska Engsner

Hemma hos Blooc Friends – Franziska Engsner

Hur mår du idag?

Jag mår faktiskt fint. Värmeböljan i Köpenhamn håller i sig och runt hörnet väntar sommarens efterlängtade, lugnare tempo.

För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om vem du är?

Frågan jag gärna ställer, men sällan svarat på själv. Ett halvtappert försök kommer här: Jag heter Franziska och flyttade i höstas till danska huvudstaden på andra sidan sundet. Skulle beskriva mig själv som en sökande person, och förmodligen var det just detta sökande som fick mig att lämna Stockholm. Sökande efter nya perspektiv, lycka och meningsfullhet.

Vad gör du om dagarna?

Jag lever lite av ett varannan-vecka fast varannan-dag liv. Vissa dagar är jag student och tar min master inom branding och innovation på Copenhagen Business School, medan andra dagar jobbar jag på den danska design- och brandingbyrån Stupid Studio.

Din stil är:

Något gammalt, något nytt, något lånat… Jag har, förmodligen tack vare min geografiska förflyttning, återinfört färg i mitt liv och till viss del sagt hejdå till såväl ”vitt och fräscht” som ”svart och svår”, både i garderoben och lägenheten. Istället har jag med skräckblandad förtjusning gett plats till mer personliga inredningsdetaljer, såsom en stråväska jag köpte på Bali förra året som numera agerar badrumsförvaring, diverse färgstarka tavlor och växter växter växter.

Favoritmöbeln hemma:

Det är nog en vinnarlös duell mellan golvlampan från Ateljé Lyktan och mitt matbord i obehandlad grön marmor – båda köpta för några få hundralappar på svenska respektive danska Blocket.

Sedan måste jag även ge en välförtjänt andraplats till mina italienska cognac-färgade skinnfåtöljer i krom som jag kortsiktigt ”lånade” från min pappa för fem år sedan, men som han märkligt nog aldrig återsett.

Vad säger vännerna när de är hemma hos dig:

”Dina fönster!!!”, för att sedan förhoppningsvis slänga sig på dagbädden och känna sig som hemma.

Största inredningsutmaningen just nu:

Köpenhamn är sannerligen inte känt för generösa kvadratmeter och majoriteten bor i rum i delade lägenheten, men jag lyckades på mirakulöst sätt (tips: underskatta inte främlingar på Facebook) få några få kvadratmeter som är helt och hållet mina. Med betoning på få, varav smart förvaring fick en helt ny betydelse. Men som tur är – mitt emellan matbordet och dagbädden får min yogamatta exakt plats.

 Samlar på: 

Totalt meningslösa, men fina små saker med historia. Exempel: En liten orange keramikskål som agerar opraktiskt saltkar, ”de tre aporna” i mahognyträ från Etiopien som jag fått ärva eller varför inte mina ljuslyktor köpta av bengaliska kvinnor på landsbygden, som en bekant beskrev som ”rätt fula, om jag ska vara ärlig”.

Vad är hållbarhet för dig?

Hållbarhet är, för mig, att ta vara på de beslut en fattar på daglig basis. Vi människor är i vår natur komplexa, egoistiska och styrda av vanor, således finns det en stor risk att vi ändrar precis ingenting om vi över en natt ska bli veganer, sluta handla nyproducerat eller byta ut flyg mot tåg. Så, istället tror jag verkligen på att försöka äta vegetariskt en gång mer i veckan, eller varför inte lägga lite tid på att hitta en snygg fåtölj på Blocket eller auktion istället för att köpa i butik samma dag. Nästa gång en ställs inför ett liknande val, kanske en repeterar detta medvetna val och så några månader senare, har en plötsligt ätit majoritet vegetariskt. ”Många bäckar små”, helt enkelt.

Senaste köpet:

Ett askfat i form av en knallgul citron med gröna blad – inte för att jag själv röker, utan för att det gjorde mig så glad. Återigen, form före funktion. Och kristallcavaskålar från Lyngby glas, som jag gav knappa tjugo kronor för styck i en stökig secondhandbutik.

Favoritdesigner:

Jag har en never ending-fascination för Martin Margiela. Hans förmåga att skapa aldrig tidigare sedda former, utifrån befintliga konstruktioner, är otrolig. Förhoppningsvis finns också ett par Tabi i min skogarderob om en inte allt för lång framtid.

Inspirationskälla:

Starka som svaga, glada som sårbara, helt enkelt alla kvinnor i min omgivning. Det kan vara min mamma eller mina vänner, personer jag ser på Instagram, läser om i någon artikler eller träffar via nätverket HER Global Women, som stjärnan tillika min numera nära vän Aleksandra Avli grundat.

Favoritbutik:

Jag kommer sällan ut tomhänt ur Dimseriet på Stefansgade här i Nørrebro, antingen är det en ny nätväska (perfekt alternativ till platspåsen) eller ännu en växt alternativt färsk bukett blommor.

Vad läser du just nu?

Jag har den dåliga vanan att börja läsa flera böcker samtidigt (läs: tålamod, not so much), varpå jag snabbt har en stapel halvlästa böcker som bara blir högre och högre intill sängen. Men såhär några dagar efter mina sluttentor, har jag tagit tillfällig bokpaus och lyssnar istället på podcast – vilket just nu innebär att lyssna ikapp på Värvet och parallellyssna på avsnittet med Jonathan Safran Foer respektive Navid Modiri. Letar faktiskt efter nya podcasts, gärna av icke-män, dela gärna med er av tips!

Vad tror du om framtidens bostad?

Vem är väl jag på att svara på denna fråga, men hoppas på miljövänliga, återvunna material, energisnål drift och smidiga återvinningsmöjligheter. Det där slutna kretsloppet kanske inte är för långt bort? Sedan tror jag att nya bostadsområden dyker upp, längre från stadskärnan och närmare naturen, som bidrar till en lugnare vardag, men förhoppningsvis även ökad integration.

Om du skulle välja ut en detalj i våra bostäder från Blooc, vad skulle det då vara?

Föga förvånande, de stora fönsterna. Bonus: tack vare dagsljuset och solen kan såväl värmen på elementen dras ner som lampor stängas av. Win-win!

Sist men inte minst – vem vill du tipsa om för kommande reportage i Blooc Friends?

Eric Smedlund, som jag följt på Instagram i några år. Hans estetik är avskalad, men samtidigt personlig, med ett genomgående medvetet tänk. Plus att hans kreativa ådra resulterar i diverse inspirerande DYI-projekt – det är även tack vare honom jag slapp byta taklampan (vilket tydligen är lite av ett komplicerat projekt här i Danmark), utan lyckades knåpa ihop en ny lampfot av granitbaserad lufttorkande lera. Följ honom här!

Du som vill följa Franziska Engsner gör det – här!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!