Ny detaljplan antagen av Värmdö kommun gällande 14 radhus ritade av Blooc i Evlinge

Under oktober stod det klart att Värmdö Kommun antar detaljplanen som arbetats fram av bostadsutvecklaren Blooc och Kopparmora Fastighets AB i området Evlinge.  

Enligt den tidigare detaljplanen var markområdet tänkt att exploateras med industrilokaler. Ett förslag ritades fram av Kopparmora Fastighets AB’s tidigare ägare med lägenheter i större skala men det förslaget lades ner efter att för många synpunkter kommit in i samrådet. Värmdö kommun har sedan en tid tillbaka pausat alla detaljplaner eftersom trafiksituationen behöver ses över innan fler större projekt dras i gång i kommunen. Projektet i Evlinge var en av de 10 undantagna detaljplanerna och kunde därför arbetas om ännu en gång. Denna gång arbetades förslaget om till bebyggelse i mindre skala med radhus i samarbete mellan Blooc och Kopparmora Fastighets AB’s nya ägare.   

Till tidningen Mitt i säger Värmdö kommunens planhandläggare tidigare i år att placeringen av byggnaderna bedöms vara genomtänkta och kommer, enligt dem, att komplettera omgivande bebyggelse bra. 

”Det känns roligt att våra arkitekter kunnat bidra till att landa i ett förslag som i större utsträckning kan accepteras av grannar och kommunen än tidigare förslag, med industri eller lägenheter. Vi ser fram mot att komma tillbaka till Värmdö då det var på Värmdö vi utvecklade vår första trädgårdsstad med 92 radhus, parhus och stadsradhus i Mörtnäs Hagar. Det är också roligt att vi kan göra ytterligare ett projekt tillsammans med fastighetsutvecklaren Andreas Erenius, efter att tidigare ha genomfört ett framgångsrikt projekt i Täby tillsammans” säger Stefan Gustavsson, VD på Blooc.

”Norra Kopparmora är en fin naturmiljö med mycket historia och det känns både priviligierat och inspirerande att ha fått ta fram ett förslag på boende här. Våra 14 bostäder smyger sig upp mot kullen norr om ängen mellan Evlingevägen och Saltarövägen och kommer att lägga sig på mark som idag är lite styvmoderligt behandlad med slyskog och tidigare markarbeten. Det kommer bli ett fint tillskott till Kopparmora och en välkomnande entré till området; med en gestaltning som hämtar mycket inspiration från det ursprungliga fritidsstugeområdet från tidigt 60-tal – enkla volymer med pulpettak, liggande panel och jordnära kulörer. Med små huskroppar, tomter som till stor del lämnas som naturmark och en återhållen finplanering blir det ett naturnära och anspråkslöst boende i Norra Kopparmoras anda” säger Jacob Blombäck, arkitekt på Blooc.  

 Bloocs produkt är verkligen “som gjord” för området och det känns roligt att det nu blir det här förslaget istället för den ursprungliga detaljplanen, jag ser fram emot att se det slutgiltiga resultatet.” säger Andreas Erenius, Kopparmora Fastighets AB.

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!