Svensktillverkad ersättningsprodukt i badrum ger lägre klimatpåverkan

Forskningsinstituet RISE har testat råspontsluckor i ett helt nytt användningsområde. Testet visar att råspontluckan kan vara en fullgod ersättare för importerad konstruktionsplywood i våtrummets bärande väggar.

Pandemin och det pågående kriget i Ukraina har gjort importerad konstruktionsplywood till en bristvara. I sökandet efter lösningar kläckte en av Deromes tekniska projektledare idén att ersätta plywooden med den egenproducerade råspontluckan i våtutrymmen. Idén testades sedan skarpt av forskningsinstitutet RISE – som bekräftar att råspontluckan är ett fullgott alternativ.

”Eftersom råspontluckan tillverkas i Sverige blir vi mindre känsliga för materialbrist än om vi är beroende av importerat byggmaterial. Att råspontluckan dessutom har ett lägre koldioxidavtryck ger en win win”, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome.

”Om vi kan använda en lokalt producerad produkt med lägre koldioxidavtryck ska vi givetvis göra det. Det är bra både för kunden och för klimatet”, säger Iris Vesterberg, projektchef på Blooc.

RISEs test finansierades av CBBT, som är träbranschens gemensamma forskningsstiftelse med uppdrag att främja forskning och utveckling inom träbyggande. 

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!