El, värme och ventilation

När det kommer till el och värme kan du göra en stor påverkan både för miljön och för din plånbok. Här delar vi med oss av tips om hur du använder el och värme på ett hållbart sätt – och hur du kan undvika och åtgärda eventuella fel.

El

Skaffa en elmätare för att få koll på hur mycket el dina apparater drar. När det är dags att teckna nytt elavtal, titta gärna på vad det finns för klimatvänliga alternativ med låga koldioxidutsläpp. Välj till exempel GodEl som erbjuder klimatpositiva och rörliga elavtal med prisgaranti – och där vinsten går till välgörenhet.

Byt ut dina halogenlampor mot LED-lampor. Ta för vana att dra ur kontakten från vägguttaget i apparater med transformatorer (till exempel halogenlampor och batteriladdare) när de inte används. Du kan också koppla dem till ett grenuttag med avstängnings-knapp. Utnyttja vreden för golvvärmen så att de inte står på när de inte behövs.

Värme

Temperaturen i ditt hus är inställd på en optimal nivå. Om du justerar den, anpassa inomhustemperaturen till vad du verkligen behöver. Ofta kan du sänka den någon grad utan att behöva frysa. Känns elementet kallt? Det kan bero på att önskad rumstemperatur uppnåtts. När temperaturen sen sjunker sätts elementet på igen och på så sätt säkras en jämn temperatur och ett bra inomhus-klimat. Vid mätning av temperaturen inomhus ska termometern placeras i ögonhöjd mot en innervägg mitt i rummet. När vinter och kyla kommer, eller vid stora väderväxlingar, så kan det ta upp till 48 timmar innan dina radiatorer eller din golvvärme hinner värma upp din bostad. Stora väderväxlingar kan orsaka kondens på utsidan av dina fönster. Detta är helt normalt och beror på att det är högenergieffektiva glas i fönstren. Vrid termostaterna på elementen fram och tillbaka varje år för att undvika att de fastnar eller blir tröga.

Ventilation

Gå regelbundet igenom och rengör fettfiltret i köksfläkten och ventilationsdon så de fungerar ordentligt. Både tilluftsdon och frånluftsdon behöver regelbunden rengöring för att ventilationen ska fungera bra. Om det bildas fukt/kondens mellan eller på insidan av dina fönsterglas så beror det oftast på att dina frånluftsdon behöver rengöras. När frånluftsdon har en beläggning så söker sig varm luft till fönstren och bildar då kondens.

Läs fler tips på hur du tar hand om din bostad

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!