Intervju med banken i Borsökna

I varje projekt samarbetar vi med ett lokalt bankkontor för att våra bostadsköpare skall få så personlig service som bara är möjligt. Ett bostadsköp är en av de största inventeringarna man gör genom livet, men det behöver inte kännas så komplicerat. Vi hjälper till att reda ut alla frågetecken kring bolån, förskott, insats, räntor och amortering.

Här har vi fått en pratstund med Nordea i Eskilstuna som är vår samarbetspartner i projektet Brf Rödingen.

Hej Susanna kan du berätta lite om vem du är?
Jag heter Susanna Edetun och jag arbetar på Nordea i Eskilstuna som Privatrådgivare. Som rådgivare har jag arbetat i ca 15 år och i bank över 20 år. Det är verkligen det bästa jag vet (förutom min familj så klart). Att hjälpa kunden att förverkliga sina drömmar gör att jag känner att mig som en del av den drömmen och det känns fantastisk. Som rådgivare är jag med om det mesta i kundernas liv. Både sorg och lycka. Som ni förstår är jag en känslomänniska och relationer är det jag brinner för.

Berätta lite om kontoret i Eskilstuna, vilka jobbar där och hur arbetar ni?
På Eskilstunakontoret är vi ett stabilt gäng. Många av mina kollegor har varit här i mer än 20 år så här har vi nästan ingen omsättning på personal. Det är ett väldigt gott tecken på att vi trivs med vårt jobb och med varandra. Många av våra kunder uppskattar vår kontinuitet och vi blir trovärdiga när vi säger att relation och långsiktighet är viktigt för oss och Nordea. Vi tar hela tiden marknadsandelar i stan och får därför möjlighet att växa med nya Rådgivare. Vi är 15 personer i dag som arbetar här med allt från kundmottagningen till Rådgivning.

Vad tycker du om den nya stadsdelen Borsökna?
Jag älskar Borsökna. Jag har själv bott där sedan 1996 då min make och jag köpte hus i området. Jag har på nära håll följt allt som hänt och hur området har utvecklats till det som det är idag.

Varför har ni valt att samarbeta med Blooc i projekt Brf Rödingen?
Vi har även här en lång relation till både Blooc och Faskunge Fastigheter där vi tillsammans genom åren haft en mängd fastighetsprojekt. Vi har ett ömsesidigt förtroende för varandra och det är grunden till ett starkt och framgångsrikt partnerskap

Vad är ett bolån, kontantinsats och amortering?
Alla lån med en bostad som säkerhet och lån som tas i syfte att köpa eller behålla en bostad är bolån. En bostad är belåningsbar till 85% av värdet. Grundrekommendationen är att kunden ska ha en kontantinsats på 15 procent vid köp. Ska kunden låna mer blir det ett bolån utan säkerhet. Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Men detta hjälper jag kunderna igenom så att vi tar fram det absolut bästa för just hen.

Vad är skillnaden mellan ett rörligt bolån och ett fast bolån?
Rörlig ränta innebär att räntan rör sig upp och ner fritt (den ändras var 3:e månad). Bunden ränta innebär att räntan är fast, dvs räntan är på samma nivå under hela bindningstiden som kan vara från 1 år upp till 8 år.

Om jag inte har en fast anställning, pluggar eller arbetar deltid kan jag ändå få ett bolån då?
För varje ärende gör vi en individuell bedömning. Grundregeln är en anställning med en fast inkomst som du som kund kan förlita dig på. Mitt jobb är att säkerställa din återbetalningsförmåga så att jag inte utsätter dig för någon stor risk att inte kunna betala.

Vi är intresserade av att köpa ett radhus i Brf Rödingen, kan ni hjälpa oss med bolån?
Det vill vi verkligen! Vi behöver komma i kontakt med dig så att du kan berätta om dina drömmar. Vi går tillsammans genom dina förutsättningar och gör en sedvanlig kreditprövning.

Vad tycker du är viktigast när det kommer till att köpa nyproduktion?
Du vet att du köper något som är i gott skick, med hög standard och till ett fast pris. Huset är energieffektivt och du kan på så sätt hålla ner både drifts- och underhållskostnader. Alla grannar är nyinflyttade vilket kan ge en trevlig samvaro. Är man barnfamilj så ökar chanserna för lekkamrater.

Har ni tittat även på föreningens ekonomi i Brf Rödingen? Ser den bra ut?
Vi som bank har beviljat bostadsrättsföreningen lån vilket innebär att vi har säkerställt att föreningen kommer att ha en god och stabil ekonomi framöver. Den analysen är gjord utefter den ekonomiska planen som presenterats.

Hur mycket lån har föreningen per kvadratmeter?
Belåningen per kvadratmeter i Brf Rödingen är ca 13 700 kr per kvm.

Vad ingår i avgiften?
I avgiften ingår ekonomisk förvaltning, VA samt försäkringar.

Vad måste jag räkna med för driftskostnader utöver avgiften?
Här behöver man räkna med sin egen elförbrukning, sophantering och hemförsäkring.

Vem finansierar föreningens lån?
Brf Rödingen finansieras av Nordea Bank Abp, filial i Sverige

Om man vill ha ett lånelöfte, hur lång tid tar det?
Du ansöker enklast om lånelöfte online och får oftast svar direkt. Ett lånelöfte är ett preliminärt besked på hur mycket du kan låna till din nya bostad. Lånelöftet är individuellt för dig. Det baseras på de uppgifter du ger oss, till exempel bostadens pris, din inkomst och om du ansöker själv eller tillsammans med någon. I vissa fall behöver vi göra lite extra kontroller och då är vår ambition att ringa dig inom 24 timmar.

Hur betalar man sitt hus i Brf Rödingen?
Vid bokningsavtal betalar man 25 000 kr. När man sedan tecknar förhandsavtal betalar man ytterligare 75 000 kr, totalt 100 000 kr. Sedan inför tillträdet betalar man resterande del av köpeskillingen eftersom upplåtelsen görs i samband med tillträdet. Så totalt ligger man ute med 100 000 kr under hela perioden fram till tillträdet.

Kan ni hjälpa till med finansieringen av förskottet eller behöver man ha den själv?
Vi hjälper ofta våra kunder med Handpenningslån. Så det går utmärkt.

Hur sker själva betalningarna, gör man det själv eller hjälper ni till med dem?
Tanken är att vi håller er i handen hela vägen från dess att vi har första kontakten tills ni får nycklarna och kan flytta in i ert boende. Vi hjälper er givetvis igenom alla steg.

Är det någon vanlig fråga ni får som vi glömt här?
Nu har vi pratat om allt kring bolån och hur det går till men det är en väldigt liten del i det stora hela när man köper boende. På Nordea tycker vi det är viktigt att vi tittar på helheten. Vi behöver prata trygghet med försäkringar allt från sak till liv. Vi behöver prata buffert och framtida sparande. Ta höjd för framtida räntehöjningar och allt annat som kan dyka upp i framtiden; barn, pension och som skulle kunna påverka huruvida ni kan bo i erat nya boende. Så jag ser fram emot att träffa er och hjälpa er med livet!

Tillbaka till Brf Rödingen

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!