Så tar du hand om ditt kök

Ditt kök är utrustat med material och produkter som gör köket enkelt att använda så du kan njuta av att laga mat. Här kommer några tips och råd på hur du tar hand om ditt kök på bästa sätt för att det ska hålla och gå att använda över tid.

Köksluckor och lådfronter

Luckorna i ditt kök tål fukt, men inte i för allt hög utsträckning. Torka alltid av vattenspill med en torr trasa och undvik att öppna en varm diskmaskin då ångan kan orsaka skada på de målade luckorna. Rengör dina luckor med en fuktig trasa och ett milt diskmedel och torka därefter av ytan torr. Tänk på att inte använda för starka rengöringsmedel och undvik att gnugga eller använda några föremål som kan orsaka repor eller matthet.

Om det skulle uppstå lackskador på köksluckorna går det bra att förbättringsmåla luckorna. Du kan köpa en förbättringsfärg hos en färghandel eller detaljhandel med kulören som står angiven i projektspecifikationen. Tänk på att färgen behöver vara en snickerifärg med glans 25. Fråga gärna färgbutiken hur du ska gå till väga och vilken pensel du bör använda för bästa resultat.

Lådskenor, gångjärn och beslag kan behöva efterdras vid behov. Använd en vanlig skruvmejsel och tänk på att inte dra för hårt.

Stenbänkskiva

Stenbänkskivan i ditt kök är enkel att ta hand om och kräver inte mycket tid. Den är helt enkelt utvald för att användas – och blir bara vackrare över tid när fin patina uppstår. Kompositstenen ger en tålig bänkskiva för dagligt slitage och är utmärkt för att klara av fläckar och repor och har ett jämnare utseende än vissa sorters natursten. Den täta ytan gör att den blir lättare att hålla ren och är mer hygienisk.

Rengör bänkskivan med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel efter varje användning. Undvik skurmedel, aceton och andra starka rengöringsmedel med ett högt PH-värde. Om svåra fläckar uppstår kan du rengöra bänkskivan med Jetstone Cleaner. Jetstone Cleaner kan du även använda ett par gånger per år för en mer intensiv rengöring. För att undvika onödiga repor, använd alltid skärbräda för grönsaker och frukt, och använd underlägg för till exempel grytor.

Bänskiva i rostfritt stål

Den rostfria bänkskivan kräver inte särskilt mycket underhåll. Det räcker normalt med att du sköljer och torkar av bänken efter användning, emellanåt med en diskborste och diskmedel. Stålet har en mjuk yta och kan repas under användning – men lyckligtvis är en rostfri bänkskiva som ett fint årgångsvin, som åldras med behag och som blir vackrare med tiden. Repor blir snabbt mindre synliga när bänkskivan får en fin patina. Var lite försiktig med tunga och vassa föremål och använd gärna underlägg för till exempel grytor. Tänk på att lyfta kastruller, stekpannor och disk i stället för att skjuta eller dra dem.

För borttagning av uppkomna fläckar kan du använda en rengöringspasta som är avsett för rostfritt stål, alternativt ett rengöringsmedel för glashällar. Du kan också använda vanlig vit tandkräm. Använd en nylonsvamp (aldrig stålull) att gnugga
med så undviker du sliprepor.

Kyl och frys

Kyl och frys står för nästan en fjärdedel av hushållselen. Genom att ställa in rätt temperatur i både kyl (+5 °C) och frys (−18 °C) – dvs. inte kallare än man behöver – minskar du inte bara din klimatpåverkan utan också din elräkning. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen. Frosta av frysen med jämna mellanrum, är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet.

Induktionshäll, köksfläkt och ugn

Om du sätter ett lock på kastrullen när du lagar mat använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av. Tina maten i god tid i stället för att mikra den eller värma i ugnen. Gå med jämna mellanrum igenom och rengör fettfilter i köksfläkt och ventilationsdon så de fungerar ordentligt.

Diskmaskin och andra köksmaskiner

Fyll alltid diskmaskinen innan du kör den för att spara på både energi och varmvatten. Använd Eco-programmet när du kan – det blir lika rent, men tar lite längre tid. Undvik fuktskador på luckor, lådfronter och bänkskiva genom att låta vattnet från diskmaskinen avdunsta med stängd dörr (alternativt helt öppen) efter avslutat program. Även andra köksmaskiner som kaffebryggare och vattenkokare avger ånga. Dra därför fram köksmaskinen en bit för att undvika att ångan hamnar på undersidan av överskåpen eller upp på köksluckorna så materialet inte skadas.

Diskho

Vattenlåset under din diskho behöver du regelbundet rengöra för att det inte ska bli stopp.

Läs fler tips och råd om hur du tar hand om din bostad

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!