””Jag tror att många arbetsgivare glömmer att det förmodligen redan finns en HBTQ-person på arbetsplatsen.” Iris – Projektledare Digitalisering på Blooc

Hej Iris, Hur mår du idag?

Det är bra med mig! Jag har precis haft ett Skype-avstämning med den nytillsatta Hållbarhetschefen Anna Ryberg Henriksson på Derome gällande vårt sätt att se på hållbarhet på Blooc. Vi kommer arbeta tillsammans en del framöver i dessa frågor, vilket känns otroligt utvecklande.

Beskriv din roll på Blooc?

Jag har arbetat 3 år på Blooc och haft olika projektroller inom organisationen för att lära mig så mycket som möjligt om verksamheten. Något som jag känt varit otroligt stimulerande. Det har tidigare handlat om allt från ekonomi till affärsområdesutveckling. Just nu driver jag digitaliseringsfrågor och hållbarhetsfrågor på Blooc. Frågor jag verkligen brinner för.

Parallellt med ditt uppdrag på Blooc, studerar du på Indek – KTH och är initiativtagare till Studentmanifestet i Sverige. Imponerande! Berätta mer!

Jag läser indek på KTH och inriktar mig mot energisystem och hållbar utveckling, så hållbarhet ligger väldigt nära hjärtat. Studentmanifestet är ett initiativ som jag och en grupp studenter lanserade i Sverige i höstas. Personligen kände jag mig maktlös och oroad inför klimatkrisen, vilket gjorde att jag frågade mig själv: vad kan jag göra? Det blev då naturligt att använda vår makt som studenter att ställa krav mot våra framtida arbetsgivare. Det vi säger är att vi vill använda våra kunskaper till att skapa en bättre värld, och vi kommer ställa krav på hållbarhet när vi söker anställning.

Hur långt framme är vår bransch när det kommer till hållbarhet?

Det finns väldigt mycket att göra. Jag läste precis att bostäder i Hammarby Sjöstad har en potential att minska sin energiåtgång med 20 % genom enkla förändringar i sitt energisystem. Det här är såklart inte unikt för Hammarby Sjöstad, utan det finns lågt hängande frukter i hela landet. Det räcker inte med små initiativ här och där. Många aktörer måste utföra många åtgärder på kort tid för att vi ska ha en chans att stävja klimatkrisen. Utöver det, får man komma ihåg att hållbarhet är ett brett uttryck som inte enbart syftar till klimatpåverkan. Social hållbarhet är lika delar viktigt och delar egentligen samma värdegrund – att skapa en bättre värld för oss alla.

Du nämner social hållbarhet och då är det intressant att lyfta frågan om HBTQ som vi på Blooc nu tycker helt avsaknas i våra bransch-diskussioner. Dessutom är du öppet gay och kan på så sätt också vara en förebild!

HBTQ-personer är ofta osynliga. Det gör att människor har fördomar om vilka vi är. Jag tror den vanligaste frågan jag har fått är ”Men du ser ju inte lesbisk ut?”.  Dessa fördomar gör i sin tur att människor blir rädda att prata öppet om sin identitet, vilket spär på osynliggörandet ytterligare, och i förlängningen fördomarna. Det blir en ond cirkel. I realiteten kan vi vara vemsomhelst – din granne, din kollega eller din vän. Själv har jag valt att vara väldigt öppen med läggning för att på så vis normalisera och (förhoppningsvis) göra det lättare för andra. Jag tror att jag i min första arbetsintervju på Blooc sa att jag gillar att umgås med min flickvän som svar på vad jag gör på fritiden. Det är såklart inte alla som har den lyxen, men jag har det – och kommer vara fortsatt öppen med vem jag är. Jag upplever inte att det har påverkat min karriär negativt.

Blooc kommer aktivt att bidra med att lyfta denna fråga under året på olika sätt och bland annat delta i Pride-tåget i augusti. Vad kan branschen göra för att lyfta frågan om social hållbarhet och allas lika värde på bättre sätt framöver?

Kul! Pride är en fantastisk tid på året där människor känner att de kan vara 100 % sig själva. Det finns all anledning att försvara det. Man får komma ihåg att även om jag har det relativt lätt så är det inte alla som har det. Vissa möter hat i vardagen – och att ge dem en chans att få ett fritt rum där de möts av kärlek är otroligt värdefullt.

Social hållbarhet är något som lätt sopas under mattan, eller skrattas bort. Man antar att när en HBTQ-person väl börjar arbeta så är det inga problem. Man vill gärna se sig själv som fördomsfri. Det man glömmer då, är att det förmodligen redan finns en HBTQ-person på arbetsplatsen. Vi finns redan i hela samhället. Jag tror det är jätteviktigt för arbetsplatser att ta ställning för allas lika värde. Att man döljer vem man är kan ha flera anledningar. Det kan till exempel vara så att man är orolig för sitt arbetsliv, att man är rädd att man inte kommer få lika goda karriärmöjligheter. Om arbetsplatser står upp för oss – tror jag att det blir lättare att komma ut både på jobbet, och i det vanliga livet. Bortsett från att jobba mot diskriminering och homofobiska uttryck, så kommer man långt med att använda ett neutralt språk. Fråga din nya kollega om hon har en partner, istället för en pojkvän.

En annan sak som är viktigt att komma ihåg är att HBTQ inte enbart berör sexuell läggning. Transpersoner diskrimineras enormt på arbetsmarknaden. En fantastisk händelse från tidigare i år var dock nyheten att vi har en svensk toppchef som är den första öppna transkvinnan – Caroline Farberger. Hon är en otrolig inspiration och jag hoppas hon banar vägen för andra HBTQ-personer att våga vara öppna, även i toppskiktet.

Under hashtaggen #prideinrealestate uppmaningar vi andra aktörer i branschen att lyfta fram sociala och HBTQ-frågor!

Nyhetsbrev
Följ vårt nyhetsbrev för att ta del av senaste nytt om Blooc.
Fyll i alla obligatoriska fält.
Ett fel uppstod!
Tack för ditt intresse!